Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

backpack(σακίδιο πλάτης)

Τα σακίδια πλάτης είναι ο αγαπημένος μου τύπος τσάντας.Μαζί με τις "τύπου ταχυδρόμου" φυσικά!
Προσπαθώντας να βρω πατρόν για σακίδια πλάτης δυστυχώς δεν στάθηκα ιδιαίτερα τυχερή.Δεν μου άρεσε τίποτα.Γι'αυτό και προσπάθησα να αυτοσχεδιάσω....

Η συγκεκριμένη είναι ολίγον patchwork από διάφορα κομμάτια λινών που έχουν χρησιμοποιηθεί για ρούχα και έχουν περισσέψει ρεταλάκια...


Η τσάντα αποτελείται ουσιαστικά από 2 μεγάλα κομμάτια 55x45cm για την εξωτερική πλευρά και δυο ίδια κομμάτια για την εσωτερική πλευρά.Επίσης θα χρειαστεί να φτιάξουμε ένα πατρόν για να κόψουμε το "καπάκι" της τσάντας.Επίσης θα κόψουμε 2 κομμάτια 20cm x 100cm για την κατασκευή των λουριών και κάποια κομμάτια για την κατασκευή της εξωτερικής τσέπης καθώς και 2 εσωτερικών τσεπών.Εξάλλου μια τσάντα είναι λειτουργική μόνο αν έχει πολλές τσέπες...Θα χρειαστούμε επίσης:
 • 2 κουμπιά
 • 2 φερμουαρ 25εκ.
 • θερμοκολλητική ενίσχυση(βλιζελίνη) για τα όλα τα κομμάτια του υφάσματος εκτός κι αν διαλέξουμε χοντρό καραβόπανο οπότε και δεν χρειάζεται.
 • κορδόνι βαμβακερό 5χιλ,περίπου 2,5 μέτρα
 • αγκράφες πλαστικές ή μεταλικές για τα 2 λουριά του σακιδίου ώστε να αυξομειώνεται το μήκος τους.
Οι παραπάνω διαστάσεις φυσικά μπορούν να μεγαλώσουν ή να μικρύνουν ανάλογα με τις ανάγκες μας.Εγώ προτιμώ τα μεγάλα σακίδια που χωράνε πολλά πράγματα γι'αυτό και το συγκεκριμένο προκύπτει αρκετά ευρύχωρο.Το μπροστινό patchwork δημιουργήθηκε από 25 τετράγωνα 12,5cm x 12,5cm σε διάφορα χρώματα.Στην ανάποδη πλευρά κόλλησα θερμοκολλητικό(βλιζελίνη) για ενίσχυση γιατί το λινό δεν είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό ύφασμα.
 Με ένα κοπίδι και χάρακα μετράμε,καθαρίζουμε και ισιώνουμε τις 4 πλευρές.Το πίσω μέρος της τσάντας είναι μονόχρωμο χοντρό λινό στο οποίο κόλλησα επίσης ενίσχυση.
Στην μπροστινή πλευρά έφτιαξα μια τσέπη,περισσότερο για διακοσμητικούς σκοπούς αλλά που να μπορεί να χωρέσει και κάτι ελαφρύ και μικρό.Οι διαστάσεις είναι 20 Χ 15εκ. και πρόσθεσα μια φάσα
σε άλλο χρώμα στο πάνω μέρος.Την ράβουμε στο κέντρο και μετρώντας 13 εκατοστά από το κάτω μέρος του patchwork κομματιού.
 


Δεν ξεχνάμε να ενισχύσουμε τις γωνίες με μια τριγωνική ραφή
ώστε να αντέξει η τσέπη το βάρος του περιεχόμενουΠλαϊνά τσέπης


το καπάκι της τσέπης κόπηκε με ένα αυτοσχέδιο πατρόν 15 Χ 21 εκ στο οποίο στρογγύλεψα τις άκρες.κόβουμε 2 κομμάτια υφάσματος από το πατρόν
Μπορούμε να βάλουμε 2 διαφορετικά υφάσματα
αφού κόψουμε 2 κομμάτια από το πατρόν,τα ράβουμε καλή με καλή πλευρά
αφήνοντας ένα μικρό κενό στο επάνω μέρος για το γυρίσουμε
από την καλή.Πριν το γυρίσουμε ψαλιδίζουμε τις γωνίες.


αφού το γυρίσουμε ανάποδα,το σιδερώνουμε και κάνουμε μια ραφή περιμετρικά
0,6εκ από την άκρη.Ράβουμε το καπάκι 1 εκ. πάνω από την τσέπη αφού φτιάξουμε
πρώτα την κουμπότρυπα στο κέντρο.


ράβουμε και το κουμπί μας και η μπροστινή,εξωτερική τσέπη είναι έτοιμη!


Στην πίσω πλευρά αποφάσισα να φτιάξω μια τσέπη με φερμουάρ η οποία θα είναι κρυφή αφού θα καλύπτεται από την πλάτη μας.
πώς θα φτιάξουμε την τσέπη;Κόβουμε 2 κομμάτια ύφασμα στις διαστάσεις που επιθυμούμε να είναι η τσέπη μας προσθέτοντας 3 εκ σε κάθε διασταση για τις ραφές.Παρακάτω είναι οι δικές μου διαστάσεις.Για επιπλέον σταθερότητα κολλάμε με το σίδερο στα υφάσματα βλιζελίνη.Καρφιτσώνουμε το ένα από τα δύο κομμάτια στο πίσω κομμάτι της τσάντας,καλή με καλή πλευρά.
Σχεδιάζουμε ένα παραλληλόγραμμο όπως φαίνεται στην φωτό,18εκ x 1εκ..Ράβουμε κατά μήκος της μπλε γραμμής .Κατά μήκος της διακεκομμένης γραμμής θα κόψουμε.


προσέχουμε να μην κόψουμε την ραφή στα διαγώνια κοψίματαμέσα από το σκίσιμο που κάναμε περνάμε την τσέπη
Σιδερώνουμε καλά και τοποθετούμε το φερμουάρ από την πίσω πλευρά,καρφιτσώνουμε και ράβουμε γύρω-γύρω.

πίσω καλή πλευρά της τσάνταςΑφού ράψουμε το φερμουάρ,ενώνουμε την πίσω πλευρά της τσέπης(αυτή που δεν έχει φερμουάρ)με την μπροστινή,καρφιτσώνουμε και ράβουμε περιμετρικά.


Στο μεταξύ πρέπει να ετοιμάσουμε τα δυο λουριά.Κόβουμε 2 κομμάτια 20x100cm τα οποία διπλώνουμε,σιδερώνουμε και ράβουμε όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.Το πλάτος του λουριού είναι 5cm,το μήκος είναι ρυθμιζόμενο με τις ειδικές αγκράφες.
Από τα λουριά θα κόψουμε ένα κομμάτι 15cm από το καθένα για να φτιάξουμε τις θηλιές από τις οποίες θα περάσουμε τις τετράγωνες αγκράφες και τις οποίες ΔΕΝ θα ξεχάσουμε να ράψουμε όταν θα ενώσουμε τα εξωτερικά κομμάτια μεταξύ τους.


Αφού ενώσουμε το μπροστά με το πίσω κομμάτι(αφήνοντας άραφτη την επάνω πλευρά)θα φτιάξουμε τις γωνίες της τσάντας προκειμένου να σχηματιστεί ο πάτος της .


Τέλος φτιάχνουμε κουμπότρυπες για να περαστούν τα δύο κορδόνια τα οποία θα τραβάμε για να κλείσει το σακίδιό μας.
H εξωτερική πλευρά είναι έτοιμη.Τώρα είναι η ώρα για την εσωτερική επένδυση.Συνήθως χρησιμποποιώ ρετάλια για το εσωτερικό των τσαντών,δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε ακριβά υφάσματα.Μου αρέσει όμως να διαλέγω έντονα χρώματα και σχέδια!
Κόβουμε δυο κομμάτια στις ίδιες ακριβώς διαστάσεις που κόψαμε και τα εξωτερικά κομμάτια.


εγώ έκοψα δυο διαφορετικά σχέδια,ένα μονόχρωμο και ένα εμπριμέ!Στο εμπριμέ θα ράψω και την εσωτερική τσέπη μου.Ακολουθούμε την ίδια πορεία με την τσέπη στο πίσω μέρος του σακιδίου.
Στην συνέχεια ενώνουμε το πίσω και το μπροστινό κομμάτι της εσωτερικής τσάντας,αφήνοντας άραφτη την επάνω πλευρά και ένα τμήμα της κάτω πλευράς για να μπορέσουμε να γυρίσουμε την τσάντα από την καλή αργότερα.Σχηματίζουμε τις γωνίες για τον πάτο στην εσωτερική τσάντα όπως ακριβώς κάναμε και για την εξωτερική.Ώρα να ενώσουμε τις "δυο" τσάντες.Την εξωτερική τσάντα την γυρνάμε από την καλή της πλευρά.Την εσωτερική τσάντα την αφήνουμε από την ανάποδη.Τώρα,βάζουμε την εξωτερική τσάντα μέσα στην εσωτερική.Καλή με καλή πλευρά,μπροστινό με μπροστινό μέρος.


Ράβουμε περιμετρικά 2,5εκ από το επάνω μέροςΓυρίζουμε την τσάντα από την καλή τραβώντας την εξωτερική πλευρά από την τρύπα που αφήσαμε στην εσωτερική τσάντα.


Βάζουμε την εσωτερική τσάντα μέσα στην εξωτερική ώστε να πάρει το σακίδιο την τελική του μορφή.


σιδερώνουμε και ράβουμε 2,5εκ από το πάνω μέρος.
ώρα για να φτιάξουμε το καπάκι του σακιδίου.Φτιάχνουμε μόνοι μας ένα πατρόν από ριζόχαρτο
και σύμφωνα με αυτό κόβουμε 2 κομμάτια υφάσματος τα οποία ράβουμε μαζί αφήνοντας ένα κενό για να το γυρίσουμε από την καλή.Ψαλιδίζουμε τις γωνιές και τις καμπύλες.Γυρίζουμε από την καλή,σιδερώνουμε και ράβουμε γύρω γύρω,επίσης φτιάχνουμε και την κουμπότρυπα.

O τρόπος που θα ραφτεί το καπάκι πάνω στο σακίδιο περιγράφεται παρακάτω στο σχέδιο


Για το πώς θα περάσουμε το λουρί,εδώ θα βρείτε ένα tutorial κατατοπιστικότατο!


Στην φωτό όπως βλέπετε έχω προσθέσει δίπλα στα λουριά και ένα υφασματινο
λουράκι για να κρεμάω την τσάντα μου.Είναι φυσικά προαιρετικό.
Το καπάκι θα έρθει και θα καλύψει τις άκρες των ιμάντων


θα ράψουμε και το κουμπάκι μας,καλά καλά γιατί θα τραβάει αρκετό ζόρι!

Φυσικά δεν θα παραλείψουμε να περάσουμε με την βοήθεια μιας παραμάνας τα δυο κορδόνια μας
από τις κουμπότρυπες που ράψαμε.


Και το σακίδιό μας είναι έτοιμο!14 σχόλια:

 1. Καλώς σε βρήκα!!!Τι υπέροχη τσάντα έχεις φτιάξει!!!Τόσο επαγγελματικά!!Καιρό τώρα θέλω να φτιάξω μια τέτοια τσάντα και είμαι σίγουρη πως οι αναλυτικές οδηγίες σου θα με βοηθήσουν !!!Καλωσόρισες στην παρέα μας!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πολυ ωραιες τσαντες και με κατατοπιστικοτατες οδηγιες καλως σε βρηκα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τέλεια τσάντα! Εχεις κάνει φοβερή δουλειά! Ευχαριστούμε για τις οδηγίες! Καλώς σε βρήκα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. θα ηθελα να ρωτησω αν μπορει καποιος με δικο του σχεδιο να κανει σακδιο πλατης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Και φυσικά,μπορείς να μετρήσεις τις διαστάσεις ενός σακιδίου που ήδη έχεις και σε βολεύει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πραγματικά είναι φοβερό!Μ'αρέσει που λες ότι είσαι αρχάρια!
  Μια ερώτηση, κοπίδι που μπορώ να βρω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. καλησπέρα...τι όμορφα πράγματα φτιάχνεις...αρχάρια?????με δουλεύεις....εγώ δεν έχω μηχανή και ειλικρινά ζηλεύω όλα αυτά που έχεις φτιάξει...εύχομαι του χρόνου να πάρω μία!!αυτό ειδικά το σακίδιο θα άρεσε απίστευτα στον καλό μου!!Καλώς σε βρήκα εν αναμονή καινούριων σου project!kisses!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δε φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι που σε βρήκα!
  Είμαι πολύ αρχάρια στο ράψιμο (όχι σαν εσένα -πιο πολύ) και έψαχνα καιρό ένα μπλογκ σαν το δικό σου στα ελληνικά!
  Να είσαι καλά και καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Το κοπίδι το είχα πάρει από e-bay πριν από 3 χρόνια αλλά έχω δει και στον Καλυβιώτη και σε άλλα μαγαζιά με είδη ραπτικής.Απλά ίσως είναι λίγο πιο ακριβό εδώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλώς σε βρήκα! Φανταστικό tutorial! Ελπίζω να μην το δει η φιλενάδα μου η Σοφία, γιατί δεν τη γλιτώνω, θα με βάλει να της φτιάξω 2-3! Καλή συνέχεια!
  {Fan, όπως λέμε sofan!}

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Αν σε πάρουν μυρωδιά οι κόρες μου, την πάτησα!!! Μήνες τώρα μου ζητάνε σακίδια και όλο τους λέω ότι δε βρίσκω οδηγίες για να τις αποφύγω!! Καταπληκτική τσάντα! (κλαψ):)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Εισαι θεα της ραπτικης τι τελειες οδηγιες!!!! θα το φτιαξω το σακο ειμαι σιγουρη!!!!
  Φιλακια πολλα!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πολύ όμορφο σεμινάριο αλλά η αλήθεια είναι ότι αν δεν έχεις ξανά επιχειρήσεις να φτιάξεις κάτι ανάλογο, οι εικόνες δεν βοηθούν. Το καλύτερο θα ήταν ένα βίντεο που θα δείχνει βήμα βήμα την κατασκευή της. Δύσκολο όμως!!
  Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τις γνώσεις σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Blog Archive

Από το Blogger.

my Friends