Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Μοντέρνα Ραπτική-Simplicity 1887


Χαίρετε!
Τι μου κάνετε;Εγώ δεν είμαι στα καλύτερά μου....το καλοκαίρι δεν είναι η εποχή μου,το έχω ξαναπεί.Λέτε να ισχύει αυτό που λένε για την εποχή που γεννιόμαστε  και πως αισθανόμαστε καλύτερα εκείνη την συγκεκριμένη εποχή;;;Γεννήθηκα καταχείμωνο...οπότε μάλλον ισχύει.Υπομονή λοιπόν...καλοκαίρι είναι,θα περάσει!
Ο μόνος τρόπος για να περάσει ευχάριστα ο χρόνος είναι το ράψιμο.Δυστυχώς όμως το ράψιμο πάει πλάι πλάι με το σίδερο και το σίδερο με αυτή την ζέστη είναι μαρτύριο της κολάσεως....αλλά τι να κάνουμε;
Να αφήσουμε ασιδέρωτες τις ραφές;;;;Απαπαπαπα....ντροπή!





Tο σημερινό θέμα είναι το ράψιμο με πατρόν που κατεβάζουμε από το ίντερνετ.



Το συγκεκριμένο πατρόν είναι το Νο 1887 της SIMPLICITY.

 
Τι χρειάζεται η σύγχρονη μοντέρνα ραπτική;
1.Υπολογιστή και σύνδεση με το internet για να κατεβάσεις το πατρόν από το sewingpatterns.com(κόστος περίπου 4 $)
2.Εκτυπωτή και χαρτί για να τυπώσεις το πατρόν.
3.Ψαλίδι και σελοτέιπ(πολύ σελοτέιπ) για να το "συναρμολογήσεις".
4.Ραπτομηχανή και λοιπά αξεσουάρ αν και υπάρχουν άνθρωποι που ράβουν και στο χέρι.


Από'κει και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα...ή περίπου εύκολα....



Από κάθε κόλλα Α4 κόβουμε το δεξί και κάτω περιθώριο και κολλάμε ακολουθώντας την σωστή σειρά σύμφωνα με το γράμμα και το νούμερο που αναγράφεται πάνω αριστερά.





Το κάθε πατρόν αποτελείται από πολλές σελίδες Α4(40 περίπου)  οπότε αυτό που θα προκύψει θα είναι μεγαλούτσικο,θα χρειαστεί να το απλώσετε στο δάπεδο για να το συναρμολογήσετε.Εδώ είναι και το μεγάλο μου πρόβλημα καθώς βλέπετε και στις παρακάτω φωτογραφίες....Η βοηθός Μάγια πρέπει να κάτσει επάνω για να το "τσεκάρει".Γενικά έχω θέμα με ό,τι στρώνω στο δάπεδο,ύφασμα ή πατρόν,πάει και ξαπλώνει αμέσως επάνω και δεν την σηκώνεις ούτε με γερανό.....τραβάει χειρόφρενο,ρίχνει άγκυρα...τι τραβάω η μοδίστρα;;;;


 Το παραπάνω βλέμμα είναι απάντηση στις στριγγλιές μου!!!!"Μα γιατί με μαλώνεις,τι έκανα;"


Το επόμενο βήμα είναι να αποτυπώσουμε πάνω σε ριζόχαρτο ή λεπτή μη αυτοκόλλητη βλιζελίνη τα κομμάτια του πατρόν που θα χρειαστούμε στο νούμερό μας.Το πατρόν που τυπώσαμε είναι εξάλλου σε 5-6 νούμερα συνήθως.




Το πατρόν επίσης συνοδεύεται από οδηγίες για το ράψιμο  του παντελονιού.Αν θέλουμε τις τυπώνουμε και αυτές αλλά είναι καλύτερο να τις ακολουθούμε από την οθόνη του υπολογιστή όπου μπορούμε να τις μεγεθύνουμε όσο θέλουμε και επίσης έτσι κάνουμε και οικονομία στο μελάνι και στο χαρτί!Οι οδηγίες είναι εξαιρετικά λεπτομερείς και καλό είναι να τις διαβάσουμε καλά καλά πριν αρχίσουμε καν την διαδικασία της εκτύπωσης του πατρόν ή ακόμα και πριν την αγορά του υφάσματος.Επίσης μας λέει πώς να επιλέξουμε το μέγεθός μας αν και αυτό είναι κάτι ρευστό...Για παράδειγμα εγώ με τις μετρήσεις μου έπρεπε να ράψω το Νο 16!!!!Έραψα το 12 και πάλι μεγάλο μου είναι!Τέλος πάντων,γι'αυτό σου λέει να κάνεις ένα παντελόνι πρώτα από ύφασμα της φτήνιας για δοκιμή και μετά ράβεις το κανονικό....


Αφού έχουμε κόψει όλα τα κομμάτια του πατρόν που θα χρειαστούμε,είναι η ώρα να τα καρφιτσώσουμε πάνω στο ύφασμα για να το κόψουμε.Οι οδηγίες ραφής μάς λένε ακόμα και πώς να τοποθετήσουμε τα κομμάτια του πατρόν πάνω στο ύφασμα(ανάλογα με το πλάτος του)ώστε να χρησιμοποιήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερο.Μην παραλείψετε τις πληροφορίες αυτές,είναι εξαιρετικά χρήσιμες!!!





Κόβουμε πάντα με το πατρόν στα δεξιά από το ψαλίδι μας αν είμαστε δεξιόχειρες.Σε αυτό το στάδιο είναι απίστευτα χρήσιμο ένα μεγάλο τραπέζι εργασίας.Εγώ κάνω τα πάντα στο μικρό τραπέζι της κουζίνας μου οπότε καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι....Αχ!Το όνειρο μου είναι ένα μεγάλο δωμάτιο ραπτικής....με ένα μεγάλο τραπέζι και πολλές ντουλάπες!!!!Μάλλον δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ...



Σιγά-σιγά και προσεκτικά.



Δεν ξεχνούμε να μεταφέρουμε όλα τα "σημάδια" από το πατρόν στο ύφασμα,απαραίτητα για το ράψιμο του παντελονιού!




Οι πιέτες του συγκεκριμένου πατρόν μεταφέρθηκαν με  το ειδικό χαρτί  και την ροδέλα σημαδέματος.Για τα εργαλεία και μέσα σημαδέματος υφασμάτων σας τα έχω πει και εδώ


Αφού τελειώσουμε με το κόψιμο των κομματιών του υφάσματος,σιδερώσουμε και την βλιζελίνη σε όποια κομμάτια αναγράφεται,είμαστε έτοιμοι για να ράψουμε.Από την μικρή μου ραπτική πείρα έχω καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να δώσουμε αρκετό χρόνο και προσοχή στην διαδικασία της κοπής του υφάσματος.Είναι βασικό προαπαιτούμενο για ένα πετυχημένο ρούχο!Είναι εξίσου σημαντικό με το επόμενο στάδιο που είναι το στάδιο της ραπτομηχανής.

Εξάλλου είναι γνωστό πως αν κάνεις λάθος ραφή την ξηλώνεις,αν κόψεις λάθος το ύφασμα δεν ξανακολλάει!!!!.....



Και αφού κάνουμε όλα τα παραπάνω και τελειώσουμε και το ράψιμο θα προκύψει το παρακάτω παντελόνι. 

(Εννοείται πως όλα τα παραπάνω δεν τα κάνουμε σε μία μέρα εκτός κι αν έχετε πιει redbull...Θέλει ρέγουλα το πράγμα,να το απολαμβάνουμε!)




Εάν δεν προκύψει κάναμε κάτι λάθος....ουπς!!!






Κόστος παντελονιού :15,00€ και περίσσεψε και για φουλάρι...
Ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε:βισκόζη,σταθερή.

Καλοφόρετο!!!

Σε επόμενη ανάρτηση θα σας πω και την γνώμη μου για το πατρόν,μην μου πάθετε υπερκόπωση...!:)

Φιλιά!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

18 σχόλια:

  1. Α έχεις την καλύτερη βοηθό, δεν το συζητώ!!
    Και τσεκάρει και αράζει!!
    Με γεια το παντελόνι!!
    Όσο για το καλοκαίρι, αν είναι ήπιο δεν παραπονιέμαι..αν έχει καύσωνα γίνομαι ράκος και μου βγαίνει σε γκρίνια..όλα μου φταίνε!!
    Το χειμώνα τα ίδια, αλλά ανάποδα..χαχα!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ, κατ αρχάς δεν μπορώ να ταυτιστώ με τα γούστα σου για την εποχή! Το λατρεύω το καλοκαίρι, είμαι άλλος άνθρωπος, είμαι πάντα χαρούμενη, δεν μ πορώ να στο περιγράψω! Μόνο με την ιδέα ότι παλι θα χειμωνιάσει, παθαίνω κατάθλιψη... Τώρα για το πατρόν, νομίζω αυτές οι παντελόνες είναι από τα πιο άνετα πράγματα που θα μπορούσε να φοράει κανείς και το έφτιαξες τόσο ωραίο!!! Τη διαδικασία μέχρι και που κόβουμε το ύφασμα... την έχω. Απο κει και πέρα όμως... παντελώς άσχετη με τη ραπτομηχανή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμμεριζομαι απολυτα την αποψη σου για το καλοκαιρι, κανω και γω υπομονη, να περασουν οι ζεστες και θαυμαζω ''εντελως'' τις ικανοτητες σου στο ραψιμο.....εισαι φοβερη, υπεροχη η παντελονα σου. Το ''ετερον μου ημισυ'' στο μπλογκ,η Χρυση, τα πηγαινει θαυμασια με τη ραπτομηχανη. Εγω παλι, φοβαμαι μη με δαγκωσει!
    ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έλα ρε είσαι απίστευτη!
    Σούπερ το παντελονάκι και τώρα το καλοκαιράκι θα το ευχαριστηθείς νομίζω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι όμορφο, μπράβο σου!!!
    Κι εγώ θέλω πολύ να μάθω να ράβω όμως δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω.... :P
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλοφόρετο !!!!Τι όμορφο που το έκανες!!!!
    Με τρελαίνεις κάθε φορά με τις φωτογραφίες σου!!!Άπαιχτες!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφο και ανάλαφρο το παντελόνι. Με γεια και καλοφόρετο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλή η ανάρτηση σου, εγω δεν εχω βρει ακόμα το κουράγιο να ράψω παντελόνι, ομως το πατρόν που χρησιμοποιησες φαίνεται ενδιαφέρον!
    Συμφωνω κι εγω πως το καλοκαίρι, μαλλον, δεν ειναι η εποχή μου, εχοντας γεννηθει καλοκαιρι!
    Δεν ξερω αν εισαι μέλος στο γκρουπ ραπτικής του Ravelry αλλα αν δεν εισαι μην το παραλήψεις!
    http://www.ravelry.com/groups/--sewing-in-greece
    Αυτη την περιοδο Ραβουμε Ολες Μαζι (ΡΟΜ!) ενα κάλλυμα ραπτομηχανής χρησιμοποιώντας την τεχνική του πατσγουορκ, αν ψηνεσαι πάρε μερος κι εσυ στην παρέα!
    Με 'γεια το παντελονι, είμαι σιγουρη πως τωρα το καλοκαιρακι θα το ευχαριστηθείς και θα σου φτιάχνει τη διάθεση οσο περισσότερο το φοράς! ;)
    xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μμμμ,ενδιαφέρον!Δεν είχα ιδέα για το site που λες....
      Σε ευχαριστώ που με ενημέρωσες.

      Διαγραφή
  9. Τέλειο το παντελόνι! Η Μάγια σου φανταστική, μου θυμίζει ένα άλμπουμ των Pixies...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα πολύ όμορφο και πολύ ευκολοφόρετο για καλοκαίρι. Γενικά η βισκόζη μου αρέσει πολύ: και δροσερή και φτηνή!
    Αχ, τι πράγμα είναι αυτό που όταν θες να ράψεις κάτι μεγάλο πρέπει να κυλιέσαι στα πατώματα...Το ίδιο όνειρο για ένα μεγάλο τραπέζι έχουμε Γεωργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με γεια το παντελόνι σου, Γεωργία!!! Καλοφόρετο!! Βγήκε πολύ όμορφο!!!
    Η Μάγια κούκλα όπως πάντα! χιχι!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κούκλα!!! Η αλήθεια είναι ότι δεν "παίζει" να το φτιάξω ποτέ...κουράστηκα που σε έβλεπα! Πάω να δώσω 15 ευρώ να πάρω μια έτοιμη:) Εσύ που είσαι ταλαντούχα και ορεξάτη όμως, να φτιάχνεις να σε καμαρώνουμε!!!!
    Φιλάκια Τζόρτζια και σε σένα Μάγια που χώνεσαι παντού!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα σε "ανακάλυψα" Γιωργία (μετά το δικό σου σχόλιο) και κάνοντας μια βολτούλα, έχω να πω... απλώς: Μπράβο σου.
    Αυτό δε, το παντελόνι, το ζήλεψα και για το ύφασμα που έχει αγαπημένες αποχρώσεις και φοριέται εύκολα και με μπλε και με άσπρο, συν το ότι είναι από τα σχέδια εκείνα που λατρεύω.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλοφόρετο! Πολύ όμορφο!
    Έραβα και εγώ αυτές τις μέρες μια ολόσωμη φόρμα! Και σε σκεφτόμουν!
    Να σε ρωτήσω κάτι που με μπέρδεψε:
    Κόβεις ακριβώς πάνω στο πατρόν? Δεν αφήνεις γύρω γύρω περιθώριο? Ή το πατρόν είναι μεγαλύτερο από το size σου και το "μικραίνεις" εσωτερικά με παράλληλη μεταφορά των γραμμών?

    Όταν στρώνω κάτω χαρτιά ή ύφασμα έχω για βοηθώ την Σούση, την γάτα μου! Όπως λες ρίχνει χειρόφρενο!:) Είναι και αυτή ασπρόμαυρη. Λες αυτό να φταίει?
    Πολλά φιλιά να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα συγκεκριμένα πατρόν περιλαμβάνουν αυτό που λέμε "περιθώριο ραφής" και είναι 1,5 εκατοστά.Κόβεις ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω στο πατρόν και ράβεις το γαζί σου 15mm από την άκρη του υφάσματος!Υπάρχουν όμως και πατρόν που δεν έχουν περιθώρια και τα προσθέτεις εσύ.Πρόκειται για "επαγγελματικά πατρόν" συνήθως.

      Διαγραφή
  15. Πόσο πολύ σ'ευχαριστώ! Δεν έχω ιδέα ποιός μπορεί να πουλάει πατρόν της Simplicity στην Αθήνα και δεν ήξερα το site που ανέφερες. Βρίσκω τα σχέδιά της Simplicity πολύ πιο ευκολοφόρετα από εκείνα της Burda που μάλλον έχει κάτι σαν μονοπώλιο στα μαγαζιά. Ή εγώ πέφτω μόνο πάνω σε Burda, τί να πώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Blog Archive

Από το Blogger.

my Friends