Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Quilting αλά ελληνικά!




Γεια σας κορίτσια μου γλυκά!

Το Quilting το αγαπώ!Το ξέρετε βέβαια!Σκοπός της αναρτησούλας αυτής(της όχι και τόσο μικρής βέβαια...)είναι να το αγαπήσετε κι εσείς.Γι'αυτό και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο που έφτιαξα ένα σουπλά για την κουζίνα μου.Τέτοια μικρά "έργα" είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους και δεν απαιτούν πολύ ύφασμα.Εξάλλου ένα σουπλά είναι πάντα χρήσιμο,ποιος έχει αντίρρηση;Κανείς!Ωραία λοιπόν,πάμε να το φτιάξουμε!





το σχέδιο που θα ράψουμε τα κομματάκια των υφασμάτων είναι θέμα και γούστο του καθένα,πατρόν και ιδέες πολλές αλλά ως πρωτάρηδες επιλέξτε κάτι απλό και γρήγορο.

εγώ  χρησιμοποίησα έτοιμα τετραγωνάκια(charm packs) και μονόχρωμο ύφασμα για να σχηματίσω το παρακάτω σχέδιο.








Η διάσταση του σουπλά μας πάλι είναι προσωπική υπόθεση....το δικό μου είναι 30*40 εκατοστά.
Αφού ετοιμάσουμε το επάνω μέρος πρέπει να κάνουμε το καπιτονάρισμα(quilting).

Το "σάντουιτς" μας αποτελείται από το επάνω μέρος(το πατσγουόρκ),την βάτα μας και το πίσω κομμάτι που συνήθως είναι κάποιο  μονόχρωμο και οικονομικό ύφασμα αφού δεν θα φαίνεται κιόλας.



"Κολλάμε" μεταξύ τους τα κομμάτια με σπρει ή με παραμάνες ή με καρφίτσες.Προτιμώ το σπρει.Όλα τα κομμάτια είναι μεγαλύτερα από τις τελικές διαστάσεις του σουπλά μας.Αφού τελειώσουμε το καπιτονάρισμα θα κόψουμε το τελικό σχήμα!






Για βάτα μπορούμε να βάλουμε πολυεστερική λεπτή ή απλή τσόχα λεπτή ή βαμβακερή βάτα που είναι και η ακριβότερη αλλά και η καλύτερη.Για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης...Η βαμβακερή βάτα δίνει ένα πανέμορφο και ασύγκριτα ποιοτικό αποτέλεσμα!



Το καπιτονάρισμα στο σουπλά μου έγινε με την μέθοδο stitch in the ditch.Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ακριβώς τι σημαίνει αυτό.Είναι ένα "ψιλοκρυφός" τρόπος για να καπιτονάρουμε τα κομμάτια μας αν και η κλωστή πάντα φαίνεται εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε διάφανη νάυλον κλωστή.Η βελόνα πέφτει και ράβει ακριβώς στο σημείο που συναντιούνται τα δύο κομμάτια υφάσματος.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η βελόνα που θα επιλέξουμε,πρέπει να είναι αρκετά χοντρή και μυτερή.Φυσικά και υπάρχει ειδική quilting βελόνα(...όχι πως δεν θα υπήρχε!) και πραγματικά κάνει την διαφορά αλλά και μια οποιαδήποτε χοντρή βελόνα κάνει δουλειά.




Για να γίνει πιο έυκολο αυτό χρησιμοποιούμε το ειδικό ποδαράκι.Το οποίο είναι κάπως έτσι ανάλογα με την μηχανή μας.



Αφού τελειώσουμε το quilting σημαδεύουμε το τελικό σχήμα του σουπλά μας και κόβουμε με ψαλίδι ή με χάρακα και το μαχαίρι-ρόδα στην επιφάνεια κοπής.


Τώρα ήρθε η ώρα να ρελιάσουμε το σουπλά μας.Το ρέλιασμα ενός quilt είναι πολύ σημαντικό και δίνει μια καθοριστική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα,γι'αυτό επιλέγουμε όμορφα υφάσματα,καλής ποιότητας και ράβουμε με προσοχή.

Επέλεξα ένα βαμβακερό κόκκινο πουά ύφασμα για ρέλι στο δικό μου σουπλά.Έκοψα μια λωρίδα πλάτους 6,5cm και μήκους όσο η περίμετρος του σουπλά μου +5 εκ.
Διπλώνουμε την λωρίδα στην μέση και πατάμε με το σίδερο.




Αρχίζουμε να ράβουμε την κορδέλα στο σουπλά.Η μεριά με τα ξέφτια ευθυγραμμίζεται με τις άκρες του σουπλά.Δεν αρχίζουμε από την αρχή της κορδέλας αλλά αφήνουμε 12 εκατοστά περίπου και μετά αρχίζουμε το γαζί(6 χιλιοστά από την άκρη).

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τα βήματα που ακολουθούμε για να σχηματίσουμε τις γωνιές στο ρέλιασμα.




Σταματάμε το γαζί 6 χιλιοστά πριν την άκρη του σουπλά και κάνουμε μερικές βελονιές μπρος πίσω για να κλειδώσουμε το γαζί.(παρακάτω φωτό)










Αφού σχηματίσουμε την γωνία ξεκινάμε το γαζί από την άκρη του σουπλά.Για να διευκολύνουμε την μηχανή μας τοποθετούμε στο πίσω μέρος του ποδιού ένα χοντρό ύφασμα.(μαύρο στην παρακάτω φωτο).Συνεχίζουμε το γαζί περιμετρικά και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις άλλες γωνιές.




Για την ένωση των ακρών του ρελιού υπάρχουν πολλές μέθοδοι.Η παρακάτω για μένα είναι η καλύτερη διότι είναι εύκολη και γρήγορη και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.

10 εκατοστά πριν το τέλος της κορδέλας μας σταματάμε το γαζί και "κλειδώνουμε" την ραφή μας.


Φέρνουμε τις 2 άκρες της κορδέλας οπως δείχνει η παρακάτω φωτο και πατάμε με το σίδερο





Ανοίγουμε τις διπλωμένες άκρες της κορδέλας,ακουμπάμε καλή με καλή πλευρά και ράβουμε πάνω στην τσάκιση που δημιουργήσαμε με το σίδερο.







Ψαλιδίζουμε το περιθώριο και σιδερώνουμε την ραφή ανοιχτή






Συνεχίζουμε το γαζί από εκεί που το αφήσαμε μέχρι να συναντήσουμε την αρχή του γαζιού .







Γυρίζουμε την κορδέλα προς την κάτω πλευρά του σουπλά και ράβουμε το ρέλι στο χέρι με κρυφοβελονιά.Το χρώμα της κλωστής να είναι ίδιο με το χρώμα του ρελιού.



Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει πως τακτοποιούμε τις γωνιές μας.






Πατάμε ένα καλό σιδέρωμα και είμαστε έτοιμοι!!!




Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και μικρότερα σουπλά για να ακουμπάμε καυτά σκέυη,σε αυτή την περίπτωση βάζουμε 2 ή και 3 στρώματα βάτας.


Φεύγω....

Πάω να βάλω πλύση.....Ούπς τι είναι αυτό μέσα στην λεκάνη των ρούχων μου;;;;;;

Αυτό το σκυλί τρυπώνει στα πιο περίεργα μέρη προκειμένου να είναι δίπλα μου...χαχα!!!!



Φιλιά!!!!!

37 σχόλια:

  1. Αν και δεν κατάλαβα ακριβώς, αρχαρια τελείως, νομίζω πως αξίζει να προσπαθήσει κανείς γιατί έτσι μπορείς να αξιοποιήσεις τα ρεταλάκια σου και να κάνεις κάτι τόσο όμορφο σαν το σουπλά σου....μπράβο Γεωργία....ευχαριστούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολυ τελεια, οτι πρεπει να εχει στην κουζινα της μια νοικοκυρά. οι οδηγιες τελειες καποια μερα οταν θα εχω χρονο θα δοκιμασω!!!!!!
    Πολλα πολλα μπραβο ο σκυλακος σας κουκλί!!!!
    Φιλακια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο Γεωργία...
    Το΄φτιαξες τόσο όμορφο, και τα χρώματα μου άρεσαν πολύ!!

    Καλά η Maya....κλέβει την παράσταση!!!
    Τα φιλιά μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ποσο επεξηγηματικη και τι ωραιες φωτογραφιες!!!μπραβο γεωργια, με κανεις να θελω να σου μοιασω!!!!προσοχη στο παιδι-μην πλυθει με τα λευκα!(χαχαχα...)φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λοιπόν, Maya, πες της Γεωργίας, πολύ την ευχαριστούμε για το μάθημα...και ναι επιτέλους θα ράψουμε κι ένα ρέλι της προκοπής!!! Υπέροχα χρώματα, ανοιξιάτικα και ζωηρά... Μπράβο στα κορίτσια, αφού μαζί ήσασταν... Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία που τα εξήγησες όλα! Πρέπει να το δοκιμάσω κι αυτό κάποια στιγμή!

    Ο Μπούλης στέλνει φιλιά στη Μάγια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το σουπλά και οι οδηγίες κατατοπιστικότατες!!!!!!Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρέσει που πάντα δίνεις κατατοπιστικότατες οδηγίες..περιττό να πω πως είναι πανέμορφα..
    Ο σκύλος σου πάντως είναι κούκλος και πανέξυπνος..φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεωργία, σε λίγο καιρό που θα έχω και εγώ ραπτομηχανή θα μου φανούν πολύ χρήσιμες οι αναρτήσεις σου... για την ώρα απλώς θαυμάζω όλα αυτά τα όμορφα μικρά (μεγάλα για μένα!) "έργα" που φτιάχνεις!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τι ωραια τα υφασματα που επελεξες!!θελω ραπτομηχανηηηηη!!!!που τρυπωσε καλε η σκυλιτσα σου;χαχα τελεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ λεπτοδουλειά και το αποτέλεσμα τέλειο.
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειααα! Θέλω να δοκιμάσω...λες να προσπαθήσω; Θα κοιτάξω τώρα κιόλας για υφασματάκια (κάποια αναρτηση έχεις νομίζω για τις σελίδες που τα παραγγέλνεις). Έχω την εντύπωση πως το quilting είναι εθιστικό...Αν ξεκινήσεις δε σταματάς εύκολα. Μπράβο σου και πάλι Γεωργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πειράζει που δεν κατάλαβα τίποτα αλλά θαύμαζα μονάχα τα χρώματα, τα σχέδια και τη maya όχι τη μέλισσα, την πλύστρα:) Έκλεψε το σκηνικό με τη χάρη και τη νοικοκυροσύνη της!!!
    Γιωργία είσαι φοβερή και μπράβο για όλη αυτή την τεράστια ανάρτηση που εκατσες και έφτιαξες σίγουρα πολλές ώρες, για να βοηθήσεις τις φίλες που πιάνουν τα χέρια τους!!! Δείχνει μεγάλη αγάπη γι'αυτό που κάνεις αλλά και για τον κόσμο που νοιάζεσαι!!!
    Μια ταπεινή θαυμάστριά σου με κολάρο (όχι με βούλα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πειράζει που δεν κατάλαβα τίποτα αλλά θαύμαζα μονάχα τα χρώματα, τα σχέδια και τη maya όχι τη μέλισσα, την πλύστρα:) Έκλεψε το σκηνικό με τη χάρη και τη νοικοκυροσύνη της!!!
    Γιωργία είσαι φοβερή και μπράβο για όλη αυτή την τεράστια ανάρτηση που εκατσες και έφτιαξες σίγουρα πολλές ώρες, για να βοηθήσεις τις φίλες που πιάνουν τα χέρια τους!!! Δείχνει μεγάλη αγάπη γι'αυτό που κάνεις αλλά και για τον κόσμο που νοιάζεσαι!!!
    Μια ταπεινή θαυμάστριά σου με κολάρο (όχι με βούλα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο!!!!
    Μπράβο και πάλι μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμα κι εγώ που δεν σκαμπάζω καθόλου από ραπτομηχανή, κατάλαβα απόλυτα τις οδηγίες σου! Μπράβο, είσαι πολύ αναλυτική και νομίζω ότι κάποιος που κατέχει το "άθλημα" θα μπορέσει να κάνει αριστουργήματα ακολουθώντας τις!
    Αξιοζήλευτα τα σουπλά σου Γεωργία μου! Πολύ ιδιαίτερα και με προσωπικό χαρακτήρα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ, αυτές οι τέλειες φωτογραφίες σου...
    Αχ, αυτές οι φανταστικές επιλογές υφασμάτων σου...
    Αχ, αυτές οι κατατοπιστικές οδηγίες σου...
    Αχ, αυτές οι άψογες δημιουργίες σου...

    Όπως βλέπεις, Γεωργία μου, δεν περιγράφεται ο θαυμασμός μου για τη τεράστια δουλειά που κάνεις σε κάθε σου ανάρτηση!
    Την ένωση των ακρών του ρελιού την κάνω πάντα διαγωνίως, την επόμενη φορά θα δοκιμάσω τον δικό σου τρόπο! Φαίνεται πολύ πιο εύκολος!

    Υγ Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο! Με έκανες να έχω περισσότερες τύψεις! χαχαχα!
    Ελπίζω και εύχομαι να μην του μείνει αξέχαστο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τέλειο δείχνει!!! Υπέροχοι οι συνδυασμοί σου και οι οδηγίες απαραίτητες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεωργία καλημέρα!
    Είσαι καταπληκτική στο ράψιμο και πραγματικά σε θαυμάζω!
    Εγώ δεν έχω ξεκινήσει ακόμα με τη ραπτομηχανή, αν και θα το ήθελα πολύ!
    Πάντως όποτε και να βάλω μπρος ξέρω πως στο μπλογκ σου θα βρω πολύ χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές, γι'αυτό και σε ευχαριστώ προκαταβολικά!

    Καλό τριήμερο σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ πολύ καλές οι οδηγίες σου, αν και μου φαίνονται ... βουνό!!! Το δε αποτέλεσμα είναι άψογο αισθητικά! Μπράβο, Γεωργία ! Να΄σαι πάντα καλά! Καλό τριήμερο να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μα καλά,ε??? είναι τέλειο όμως???? σούπερ!!! δεν ξέρω αν θα μπω στη διαδικασία αλλά θαυμάζω και εσένα και το έργο σου!!! φιλάκια πολλά!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ ωραία η ιδέα σου, μου άρεσε που χρησιμοποίησες και τόσο ωραία χρώματα!!! Η Maya είναι άπαιχτη και υπέροχη, για να μας τραβήξουν την προσοχή όπου βρουν τρυπώνουν!!! Εύχομαι ένα καλό τριήμερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο πολύ όμορφη και καθαρή δουλειά. Μακάρι νά τα καταφερνα και εγώ έτσι.
    φιλιά και συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έκανες καταπληκτική δουλειά και πολύ ωραία επιλογή χρωμάτων. Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. αυτο που με τρελαινει σε σενα ειναι οτι φτιαχνεις απιθανα μικροπραγματα κ οχι μονο......αλλα κυριως τα φανταστικα σχεδια κ οι φοβεροι συνδυασμοι χρωματων....τυρκουαζ με καρπουζι σκεφτομαι να κανω το δωματιο των κοριτσιων.......νομιζω πολυ παιχνιδιαρικος συνδυασμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πάρα πολύ ωραίες οι οδηγίες σου και το αποτέλεσμα φανταστικό!!!Το σκυλάκι σου σκέτη γλύκα!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οι οδηγίες άψογες όπως άψογη είναι και η δουλειά σου!
    Μηχανή ηλεκτρική έχω..... Βελόνες, ποδαράκια βρίσκω (ίσως και να έχω κι' απ' αυτά).....
    Τι ΙΣΙΟ γαζί σου, το αλφαδιασμένο, το τέλειο ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ;;;;;;; Που το δικό μου είναι σαν ποταμάκι χαρωπό που κυλάει ανέμελα σε κάμπους και ραχούλες........
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλία μου είναι θέμα εξάσκησης και χρήσης του κατάλληλου ποδιού αλλά και της σωστής βελόνας.Τα εξτρά ποδαράκια που θα αγοράσουμε για ην μηχανή μας είναι μια επένδυση που σίγουρα αναβαθμίζει την ποιότητα του γαζιού μας.Δεν πρέπει να τα υποτιμούμε!Και μια σούπερ ντούπερ μηχανή να έχεις αν δεν έχεις τα κατάλληλα ποδαράκια είναι μισή....

      Φιλιά!

      Διαγραφή
  28. Πλέον δεν εκπλήσσομαι με τις οδηγίες σου. Όπως πάντα, έτσι και αυτή, εξαιρετική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τι υπέροχα που είναι, Γεωργία!!! Τέλειες οι οδηγίες σου!! Σ ευχαριστούμε πολύ!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Very nice placemat. I love the tutorial, very easy to follow! Are you already a member of " Quilters of Greece United" on facebook????
    We had an excellent Quilt Exhibition last year in Thessaloniki, Athens and Sparti. And also workshops in Thessaloniki given by American Quilter women, who came especially over from the States!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. No I'm not!How I did miss that???

      And yes I know about the Exhibition.I read about it in your blog!!!!It must have been a great experience!!!

      Διαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Blog Archive

Από το Blogger.

my Friends