Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μαθήματα ραπτικής...;




Καλησπέρα και καλό μήνα να έχουμε!

Όοοοχι δεν πρόκειται να παραδώσω μαθήματα ραπτικής...εξάλλου αυτό είναι δουλειά πιστεύω επαγγελματιών και όχι ερασιτεχνών όπως εγώ.Απλά σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποια πραγματάκια από την μικρή μου ραπτική εμπειρία,κυρίως λάθη που έχω κάνει ώστε να μην τα κάνετε,λύσεις που έχω ανακαλύψει σε άλλα blogs ή έχω βρει μόνη μου,εργαλεία που έχω αγοράσει και έχω λατρέψει ή τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι των συρταριών μου όπου  κείτονται.
Πάντα πίστευα πως τα σωστά εργαλεία(όχι μόνο στην ραπτική)κάνουν την δουλειά ευκολότερη και ποιοτικότερη.Γι'αυτό και όταν άρχισα να ράβω είχα αγοράσει αρκετά(ήταν και οι εποχές οικονομικά πολύ καλύτερες τότε...).Κάποια πραγματικά μου έλυσαν τα χέρια αλλά αγόρασα και αρκετά που ήταν πραγματικά για πέταμα.Συνήθως πριν αγοράσω κάτι ψάχνω για γνώμες στα blogs,δυστυχώς δεν βρίσκω για όλα όσα μου καρφώνονται στο μυαλό....

Λοιπόν σήμερα λέω να σχολιάσω και να αξιολογήσω τα εργαλεία μαρκαρίσματος που χρησιμποποιώ.Είμαι πολύ του σημαδέματος όταν ράβω,δεν αφήνω σχεδόν τίποτα "στο μάτι",ίσως γιατί να μην έχω τελικά καλό "μάτι".Θαυμάζω όσους το κάνουν φυσικά!Ποιος δεν βαριέται σε κάθε στάδιο να μετράει και να σημαδεύει;;;

Το κυριότερο πρόβλημά μου στα μέσα σημαδέματος είναι πως μερικά δεν αφαιρούνται εύκολα από το ύφασμα-κι ας διατείνονται γι'αυτό στην συσκευασία-ακόμα και μετά από το πλύσιμο.Σκέψου δηλαδή να έχεις σημαδέψει κάτι που δεν πρόκειται να πλύνεις μετά(μια τσάντα για παράδειγμα)και να μην βγαίνουν τα σημάδια!Την έχω πάθει!!!

Όταν άρχισα να ράβω το μόνο μέσο μαρκαρίσματος που γνώριζα(από μαμά-γιαγια)ήταν τα σαπουνάκια ή οι κιμωλίες στην παρακάτω μορφή.Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και σημαδεύουν καλά,επίσης αφαιρούνται τελείως με το βούρτσισμα ή πλύσιμο.Το κακό είναι πως δεν μπορείς να σημαδέψεις με ακρίβεια λεπτομέρειες όσο κι αν τα σμιλέψεις με ένα κοπίδι.Υπάρχουν όμως πάντα μέσα στο καλαθάκι μου.






Το ίδιο ακριβώς(;)υλικό υπάρχει και σε τύπο μηχανικού μολυβιού(της εταιρίας DRITZ).Συνοδεύεται από μύτες σε διάφορα χρώματα για κάθε χρώμα υφάσματος(πρώτη φωτογραφία).Το ξύνεις με μια κλασική ξύστρα.Το αρνητικό είναι πως δεν αφαιρείται εύκολα...ούτε και μετά από πλύσιμο στο χέρι για κάποια υφάσματα.Μετά από 2-3 πλυσίματα βέβαια αφαιρείται.Παρ'όλα αυτά είναι από τα αγαπημένα μου γιατί μπορείς να σχηματίσεις πολύ λεπτές γραμμές(θέλει βέβαια συνέχεια ξύσιμο)



Πολύ αγαπημένα επίσης είναι και τα παρακάτω πραγματάκια που εχουν σχήμα σαν κραγιον και τα γεμίζεις με κιμωλία σε σκόνη(διάφορα χρώματα).Με την βοήθεια μια ροδέλας απελευθερώνεται μια μικρή ποσότητα κιμωλίας και σημαδεύεις ακόμα και πολύ λεπτές γραμμές!Είναι της εταιρίας CLOVER.Το αρνητικό είναι πως δεν αφήνουν δυνατά ίχνη αλλά αφαιρείται πανεύκολα!



Όταν ράβω με πατρόν(κυρίως ρούχα)πολλά σημάδια του πατρόν πρέπει να μεταφερθούν και στο ύφασμα.Εκεί χρησιμοποιώ ροδέλα και το ειδικό χαρτί που λειτουργεί σαν καρμπόν.Το καλύτερο είναι της Dritz αλλά δεν το βρίσκω εδώ.Το μόνο που έχω βρει είναι της burda το οποίο δυστυχώς αφήνει σημάδια τόσο δυνατά που μου έχει τύχει να φύγουν μετά από 5 πλυσίματα στο πλυντήριο!!!Και η αιτία είναι η περιεκτικότητα σου σε κερί.Οπότε προσοχή στα σημάδια στην καλή πλευρά του υφάσματος!





Το καλύτερο απ'όλα όμως όσα έχω δοκιμάσει είναι οι απλοί υδατοδιαλυτοί μαρκαδόροι ζωγραφικής!!!Ναι,ναι!!!Αυτοί που χρησιμποποιούν τα πιτσιρίκια και αν βάψουν και τους καναπέδες ή τις κουρτίνες ή τα ρούχα τους δεν μας καίγεται καρφί γιατί αφαιρούνται με σκέτο νεράκι!!!



Ακόμα κι αν σιδερώσουμε το ύφασμα πάλι φεύγουν με λίγο νεράκι.Είναι πάμφθηνοι και από χρώματα;Όσα δεν θα χρειαστούμε ποτέ!Οι ειδικοί μαρκαδόροι για ραπτική με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες έχουν περίπου 5,00€ το τεμάχιο και αυτοί κοστίζουν γύρω στο ένα ευρώ τα 12 τεμάχια!!!Δεν μου έχει τύχει ποτέ να σημαδέψω με αυτούς του μαρκαδόρους και να μην βγουν τα σημάδια στο πλύσιμο ή και στο απλό ξέπλυμα με λίγο νεράκι.Βέβαια καλό είναι πριν τους χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε μια δοκιμή σε ένα ρεταλάκι από το ύφασμα.Αυτό ισχύει βέβαια για όλα τα μέσα μαρκαρίσματος!Προσωπικά δεν το κάνω ποτέ γιατί βαριέμαι αλλά την έχω πληρώσει και μυαλό δεν βάζω....

Περιμένω τα σχόλιά σας και τις εμπειρίες από τα δικά σας σημαδευτήρια!

Αυτά για σήμερα αγαπητά μου παιδιά...


Φιλιά!



28 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα και καλό μήνα...

    Προσωπικά χρησιμοποιώ τα all time classic σαπουνάκια και μερικές φορές αθώο μολυβάκι...
    Ωραίες πληροφορίες μας έδωσες! Τhank you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακρως κατατοπιστικη οπως παντα!!!εγω δεν πολυραβω, μ'αρεσει ομως πολυ και θελω να μαθω καποια πραγματα.σημερα εμαθα αυτα απο σενα....περιμενω κι αλλα....καλο απογευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εμείς χρησιμοποιούμε τα κλασικά σαπουνάκια,αυτό όμως με τους μαρκαδόρους είναι τέλεια ιδέα !!!!!Σίγουρα θα τη δοκιμάσουμε!!Καλό μήνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μου εδωσες ιδεες γιατι κι εμενα πολλες φορες δεν φευγουν τα σημαδια...καλο μηνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλό μήναααα!!!!! πολύ όμορφη ιδέα είχες να μας παρουσιάσεις τα σημαδευτήρια!!! χι χι.. εγώ δεν έχω ασχοληθεί με αυτά, δεν ξέρω πολλά, αλλά αν ποτέ και εφόσον, θα μου χρειαστούν οι πληροφορίες σου!!! φιλάκια πολλά πολλά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα, Γεωργία και καλώς σε βρήκα! Ενδαφέρουσες οι πληροφορίες σου! Να'σαι καλά και να'χεις ένα όμορφο Σ/Κ!
    ΥΓ Η Μάγια είναι κούκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κούκλα μου μπράβο! Εγώ ράβω αλλά χρησιμοποιώ μόνο τα σαπουνάκια και αυτό με τα καινούργια γκατζετάκια μου αρέσει πάρα πολύ! ευχαριστούμε........!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλό μήνα,Γεωργία!!!!!Γεμάτο με όμορφες δημιουργίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Euxaristw poly gia thn idea sou me tous markadorous!!!
    filakia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε λοιπόν εγώ που είμαι επαγγελματίας της ραπτικής,τόσα εργαλεία για σημάδια δεν έχω!
    Μπράβο σου για το μεράκι σου και φυσικά για τις υπέροχες φωτογραφίες σου!
    Καλό μήνα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ερασιτέχνης εσύ???? χαχα! Ωραίο αστείο!!!!:)
    Χρησιμοποιώ μολυβάκι, αλλά θα δοκιμάσω τους μαρκαδόρους που τους έχουμε αρκετούς!
    Πολύ καλή η σκέψη σου για τα μαθήματα!!
    Θα περιμένω με ανυπομονησία τα επόμενα μαθήματα!
    Δεν θα λείψω από κανένα μάθημα! χεχε!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλε...υπηρχαν τετοια ειδους σαπουνακια;;εγω μονο αυτα ξερω...ιδεα δεν ειχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Α, και χρειάζομαι μερικά μαθήματα!!!!!
    Να σου πω, εγώ είμαι του σαπουνιού ακόμα αλλά οι λύσεις που δίνεις με τα μολυβάκια και τους μαρκαδόρους δεν με έχουν αφήσει καθόλου αδιάφορη!!!!
    Άντε περιμένω και τα υπόλοιπα μαθήματα μήπως και μάθω τίποτα και εγώ!!!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καταπληκτική ανάρτηση!!!
    Εγώ ξεκίνησα να ράβω τις κούκλες μου, χρησιμοποιώντας απλό στυλό (!) παρότι ήξερα τη μέθοδο "πλακέ σαπουνάκι ραπτικής" λόγω μαμάς μοδίστρας, αλλά δε με εξυπηρετούσε, γιατί όπως λές κι εσύ, αφ' ενός δεν κάνει λεπτές γραμμές, κι εγώ χρειάζομαι απόλυτη ακρίβεια και αφ' ετέρου, δεν πλένω τα υφάσματα μετά το ράψιμο.
    Τώρα πέρασα στο απλό μηχανικό μολύβι, το οποίο αφήνει αδιόρατο σημάδι, και όντας τα γαζιά μου από την ανάποδη, δε με πειράζει καθόλου!!
    Περιμένω το επόμενο μάθημα!! Φιλιά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σου Γιωργία με τα μαθήματά σου!!! Σου εύχομαι έναν λαμπερό, χαρούμενο και δημιουργικό μήνα!!!
    Όσο ταλέντο και χρυσοχέρα ειναι η μανούλα μου, άλλο τόσο ακαμάτρα ειμαι εγώ:)
    Παρόλο που ειμαι άσχετη, τα tips που δίνεις φαίνονται πολύ πολύ χρήσιμα για όσων πιάνουν τα χεράκια!!! Έκανες καταπληκτική ανάρτηση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου! Ειδικά αυτή η συμβουλή για τους μαρκαδόρους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεωργία μου, τι να πω.... για τις φωτογραφίες σου,
    τον εξοπλισμό σου .... εγώ ένα μολυβάκι μόνο χρησιμοποιώ,
    ξύνω ξανξύνω..... θα εφοδιαστώ !
    Φιλάκια και ευχαριστώ και πάλι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σουπερ χρήσιμα! Το αγαπημένο μου ήταν οι μαρκαδόροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Αυτό με τους μαρκαδόρους ούτε που μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία ανάρτηση! Χρησιμοποιώ τα σαπουνάκια, δε μου αρέσουν όμως δε μαρκάρουν με λεπτομέρεια και με εκνευρίζουν. Δοκίμασα και ξυλομπογιές αλλά δε βγαίνουν με ένα απλό νεράκι. Θα δοκιμάσω τους μαρκαδόρους καλή ιδέα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. εγω να πω την αληθεια μ χρησιμοποιω τ απλα σαπουνακια , δεν εχω ψαχτει τοσο οσο εσυ! επειδη ομως δεν βολευουν πολυ πηρα ενα μαρκαδορο που λεει οτι εξαφανιζεται μετα απο μιση ωρα αλλα τιποτα, κ ουτε μετα απο πλυσιμο! μ αρεσε πολυ η ιδεα με τ μαρκαδορακια των παιδιων θ τ δοκιμασω κ εγω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου Γεωργία, καλώς σε βρήκα!Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μοιράζεσαι μαζί μας. Ωραία η ιδέα με τους μαρκαδόρους...Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλό Μήνα.!!!!!! Απόκτησα ραπτομηχανή πολύ πρόσφατα και δεν έχω κάνει πάρα πολλά πράγματα.Μόνο κάτι παντελόνια των παιδιών μου και σε μια πιζάμα κόντυνα τα μανίκια.Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες ευχαριστώ!!!!!!!!!!! Φιλιά.!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευχαριστούμε πολύ γιά τις πληροφορίες!! παρόλο που ράβω (οχι πάντα πολύ συχνά ) δεν ήξερα πολλά απ όσα μας δείχνεις. Χρησιμοποιώ το κλασικό σαπουνάκι αλλά έχει μερικά προβλήματα η χρήση του. Πολύ ενδιαφέρουσα η τελευταία προτασή σου για τους μαρκαδόρους ,δεν το είχα σκεφτεί ,θα το δοκιμάσω σύντομα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με μαρκαρίσματα, αλλά σαν εικόνα, από την μητέρα μου, έχω τα σαπουνάκια!! Πολύ μου άρεσε να τα κυλάω στο ύφασμα!! Βέβαια η μαμά μετά με κυνηγούσε.. αλλά δεν βαριέσαι!! χαχα!
    Καλό βράδυ Γεωργία!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σαπουνάκι χρησιμοποιώ κι`εγώ Γεωργία μου...το έμαθα από την μητέρα μου που ήτανε μοδίστρα τα χρόνια εκείνα...Αυτή η ιδέα όμως με τους υδατοδιαλυτούς μαρκαδόρους μου άρεσε...και θα την εφαρμόσω!..
    Να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ημουν στο google ψαχνοντας μαρκαρδορους για σημαδεμα υφασματων (τωρα ξεκινησα το ραψιμο) κι επεσα πανω στην αναρτηση σου...Ειναι δυνατον να εχω τρια μικρα παιδια και να μην σκεφτω τους απλους μαρκαδορους της carioca;;;Μα ειναι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Blog Archive

Από το Blogger.

my Friends