Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

New Look 6659

Λατρεύω τα γιλέκα!Καιρό προσπαθούσα να βρω ένα πατρόν,κυρίως εύκολο,αλλά και απλό,χωρίς πολλά μπιχλιμπίδια.Το 6659 της NEW LOOK είναι αρκετά καλό αν και δεν σταματώ ποτέ να ψάχνω για καλύτερο.Έχω ράψει την unisex version δυο-τρεις φορές και έμεινα σχετικά ικανοποιημένη.Τα νούμερα είναι μεγάλα αφού προορίζονται και για άντρες και έτσι επέλεξα το xs.Αυτή τη φορά διάλεξα ένα λινό ύφασμα σε καφέ χρώμα και η φόδρα του είναι σε κάποιο κοντινό χρώμα.Το πατρόν είναι κατεβασμένο από το sewingpatterns.com  και εκτυπωμένο στον δικό μου εκτυπωτή σε χαρτί A4.Στην συνέχεια κολλάω τα κομμάτια σύμφωνα με τις οδηγίες και έχω ένα ολοκληρωμένο πατρόν για όλα τα νούμερα.Θέλει υπομονή και αρκετό κόλλημα αλλά αξίζει τον κόπο.

οδηγίες που περιέχονται στο πατρόνκαφέ λινό ύφασμα

Τα πατρόν αυτά έρχονται με οδηγίες ραφής,αρκετά κατατοπιστικές τις περισσότερες φορές,που σου λένε από το πώς θα διπλώσεις το ύφασμα προκειμένου να το κόψεις,πώς θα τοποθετήσεις τα κομμάτια του πατρόν πάνω στο ύφασμα,μέχρι και πώς θα κάνεις το στρίφωμα.

Αφού αποφασίσουμε το νούμερο που θέλουμε κόβουμε τα απαιτούμενα κομμάτια του πατρόν και τα τοποθετούμε στο ύφασμα σύμφωνα με τις οδηγίες.Το ύφασμα είναι πλυμένο και σιδερωμένο.Μπορούμε είτε να το κόψουμε με το χαρτί επάνω(το ψαλίδι έχει πάντα το πατρόν στα δεξιά του όταν είμαστε δεξιοχειρες)στο ύφασμα ή να σημαδέψουμε το περίγραμμα με κιμωλία.Το δεύτερο είναι πιο χρονοβόρο αλλά καλύτερο για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το κόψιμο.Εγώ το προτιμώ πάντα.Πριν αφαιρέσουμε το χαρτί πάνω από το ύφασμα μεταφέρουμε και όλα τα σημάδια με καρμπόν για πατρόν και την ειδική ρόδα.


Σημάδεμα της πιέτας με καρμπόν και ροδελα ή ειδική κιμωλία ή μπορούμε
και με κλωστή και βελόνα για τους πιο κλασικούς.


Αφού κόψουμε όλα τα κομμάτια σιδερώνουμε την θερμοκολλητική ενίσχυση στην ανάποδη πλευρά στα δυο εξωτερικά μπροστινά κομμάτια.
Και αρχίζει το πάρτυ του ραψίματος!!!Στην ουσία φτιάχνουμε δυο ίδια γιλέκα,ένα από το λινό και ένα από την φόδρα.Πρώτα ράβουμε τις πιέτες.Με πολλή προσοχή ακολουθούμε τα σημάδια που κάναμε.Πρέπει να γίνουν απόλυτα ίδιες και στο λινό και στην φόδρα γιατί διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι η φόδρα να είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη από το εξωτερικό γιλέκο και θα "τραβάει" αντιαισθητικά.Την έπαθα την πρώτη φορά και έμαθα.Στην συνέχεια ενώνουμε το πίσω με το εμπρός στους ώμους και στο λινό γιλέκο και στην φόδρα.

Επίσης ράβουμε και την ζώνη που θα μπει στο πίσω μέρος του γιλέκου με την αγκράφα.Στην συνέχεια την ράβουμε πάνω στο λινό γιλέκο(την πλάτη του) στα σημεία που υποδεικνύει το πατρόν και οι οδηγίες.Τώρα που έχουμε δυο γιλέκα τα ενώνουμε μεταξύ τους αφήνοντας τις ραφές της μέσης ανοιχτές προκειμένου να μπορέσουμε να το γυρίσουμε ανάποδα.
Πριν το γυρίσουμε ανάποδα ψαλιδίζουμε τα περιθώρια όπου υπάρχουν καμπύλες και γωνίες ώστε να στρώσει το ύφασμα ομοιόμορφα από την καλή μεριά και να μην υπάρχουν "χοντρά" σημεία .

Το γιλέκο πριν τα ψαλιδίσματα.Γυρίζουμε ανάποδα το γιλέκο
Καλή πλευρά γιλέκου
Στην συνέχεια ρίχνουμε ένα καλό σιδέρωμα,πραγματικά καλό όμως,είναι πολύ σημαντικό!

Το επόμενο βήμα είναι να κλέισουμε τις πλαϊνές ραφές του γιλέκου ξεκινώντας από το λινό.Φέρνουμε τις πλαϊνές ραφές,καλή με καλή πλευρά και ράβουμε.

Σιδερώνουμε τις ραφές ανοικτές.Ράβουμε με το χέρι την φόδρα εσωτερικά.


Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ράψουμε μια διακοσμητική ραφή περιμετρικά 0,5εκ από την άκρη με μεταξωτό κορδονέττο και το ειδικό ποδαράκι.διακοσμητικό εξώραφο

Στην συνέχεια σημαδεύουμε τα σημεία που θα γίνουν οι κουμπότρυπες
Συμβουλευόμαστε τις οδηγίες της ραπτομηχανής μας για την κατασκευή κουμπότρυπας.Και φυσικά κάνουμε πολλά τεστ σε κάποιο άχρηστο κομμάτι υφάσματος πριν επιχειρήσουμε πάνω στο γιλέκο.Πειραματιζόμαστε αρκετά με την ένταση της κλωστής ώστε το αποτέλεσμα να μας ικανοποιεί.

ειδικό ποδαράκι για κουμπότρυπα μιας φάσης για την JANOME
Ανοίγουμε τις κουμπότρυπες με το εργαλείο ξηλώματος προσεκτικάΑφού τελειώσουμε και με τις κουμπότρυπες ράβουμε τα κουμπιά στο χέρι

επιλογή κουμπιών...Επέλεξα 5 διαφορετικά σχέδια!
 
Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ράψουμε την αγκράφα στο πίσω μέρος του γιλέκου μας


Και το γιλεκάκι μας είναι έτοιμο!

*To συγκεκριμένο γιλέκο θέλει μόνο στεγνό καθάρισμα.

0 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Από το Blogger.

follow with e-mail

my Friends