Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Quilted Cat Mat


Το σημερινό Quilt είναι ραμμένο με πολλή αγάπη για μια γατούλα που αρρώστησε,με πολλές ευχές να γίνει γρήγορα τελείως καλά για να πάψει να είναι στεναχωρημένη η μαμά της.....





Είναι ένα πατρόν που είχα σχεδιάσει στο σημειωματάριό μου εδώ και πολλούς μήνες και το είχα βρει σε κάπoιο blog.Θα μου πείτε τώρα,με τόση τεχνολογία εσύ κάθεσαι και σχεδιάζεις πατρόν με το χέρι σε χαρτιά;;;;;Κι όμως,μου αρέσει πολύ να σχεδιάζω με μολύβι τα πατρόν που σκέφτομαι να φτιάξω στο σημειωματάριό μου....που είναι γεμάτο πια με σχέδια,να δω πότε θα βρω χρόνο να τα ράψω κιόλας....

Είναι πολύ διασκεδαστικό γιατί αν και χρειάζεται την λεπτομέρειά του σε κοψίματα και ραφές είναι τόσο τρελό(αν χρησιμοποιήσουμε πολλά εμπριμέ υφάσματα)που οι τυχόν ατέλειες δεν φαίνονται άσχημα.
Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε όσα τετράγωνα θέλετε και να φτιάξετε ένα μεγάαααααλο quilt αλλά είναι κομματάκι χρονοβόρο οπότε για μικρά παπλωματάκια είναι ό,τι πρέπει!



Για να το φτιάξουμε θα κόψουμε τα υφάσματα σε λωρίδες.



Βασικά οι λωρίδες μπορούν να έχουν όσο πλάτος θέλετε εσείς,εγώ πάλι χρησιμοποίησα και κάποιες λωρίδες από ένα jelly roll οπότε ήταν 2 1/2"(6,35cm).Κόβουμε λοιπόν λωρίδες πλάτους 2 1/2" X τουλάχιστον 13",θα διορθώσουμε την διάσταση αυτή αργότερα.Εάν οι λωρίδες μας έχουν μεγαλύτερο πλάτος το μήκος τους θα είναι τουλάχιστον 5πλάσιο του πλάτους.

Παίρνουμε 5 λωρίδες και τις ράβουμε μεταξύ τους με περιθώριο ραφής 1/4"(με το ειδικό ποδαράκι της ραπτομηχανής μας).Ξανακάνουμε το ίδιο με ένα άλλο σετ 5 διαφορετικών λωρίδων.Πατάμε με το σίδερο τις ραφές ανοιχτές!




Τα κομμάτια που προκύπτουν φυσικά δεν είναι τετράγωνα,γι'αυτό και πρέπει να τα τετραγωνίσουμε εμείς.Μετράμε την διάσταση Β και με βάση αυτή την μέτρηση διορθώνουμε και την διάσταση Α. 
Οι διαστάσεις Α και Β πρέπει να είναι ίσες και τα δύο τετράγωνα απόλυτα ίσα μεταξύ τους!

Τοποθετούμε τα δύο τετράγωνα όπως δείχνει η παραπάνω φωτό και φέρνουμε το ένα πάνω στο άλλο,καλή με καλή πλευρά.





Ράβουμε περιμετρικά όπως δείχνει η παραπάνω εικόνα(κόκκινη διακεκομμένη γραμμή),περιθώριο ραφής 1/4".

Στην συνέχεια παίρνουμε τον μεγάλο χάρακα και το κοπίδι και κόβουμε τα ραμμένα τετράγωνα διαγώνια.





Προκύπτουν 4 νέα τετραγωνάκια,ανοίγουμε και πατάμε τις ραφές προς την μία πλευρά.



Τα τοποθετούμε με διαφορετική σειρά κάνοντας δοικιμές μέχρι να προκύψει ένα σχέδιο που θα μας ικανοποιεί.Αυτό είναι και το ωραιότερο σημείο της όλης διαδικασίας γιατί αλλάζοντας θέση στα τετράγωνα προκύπτει κάθε φορά κάτι τελείως διαφορετικό και τρελό!!!!

Αφού καταλήξουμε στο σχέδιο ράβουμε μεταξύ τους τα τετράγωνα,πρώτα το Α με το Β,στην συνέχεια το C με το D και μετά τα δύο κομμάτια μεταξύ τους.
Το ράψιμο στο σημείο αυτό θέλει προσοχή οπότε ΜΗΝ βιάζεστε.Πάρτε το χρόνο σας και ταιριάξτε τις ραφές όσο καλύτερα μπορείτε.Εγώ χρησιμοποιώ και καρφίτσες.Αφού ράψουμε με Π.Ρ. 1/4" πατάμε με το σίδερο τις ραφές προς την μία πλευρά.

Το βασικό μας τετράγωνο είναι έτοιμο.Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και φτιάχνουμε όσα τετράγωνα αντέχουμε ώστε να προκύψει το παπλωματάκι μας.Εγώ για το παπλωματάκι της Νάντιας έφτιαξα 4.

Την συνέχεια την ξέρετε,βάτα και ένα κομμάτι ύφασμα για το πίσω μέρος.Ρέλιασμα και είναι έτοιμο για τα νύχια τους!!!Χαχα!


Το σχέδιο του καπιτοναρίσματος είναι της επιλογής σας.Εγώ δοκίμασα για πρώτη φορά τo σχέδιο σπιράλ.Τελικά ήταν πιο εύκολο απ'ό,τι νόμιζα.Βέβαια για πολύ μεγάλα quilts θα είναι αρκετά δυσκολότερο.Ελπίζω σε προσεχή ανάρτηση να σας δείξω τον τρόπο που ακολούθησα εγώ μιας και στο διαδίκτυο βρίσκουμε αρκετά σχετικά tutorials.






Δεν είναι πολύ τρελό το αποτέλεσμα;;;Αν κάτσεις και το παρατηρήσεις βέβαια με προσοχή θα δεις τα σχήματα (χ,τετράγωνα,ρόμβοι)που έχουν προκύψει.Αυτή είναι και η μαγεία του πάτσγουορκ!






Σας αποχαιρετώ με φωτό από ένα  ζευγάρι παντοφλάκια που έραψα για μένα από denim και fleece,έτσι για έμπνευση.Να κάνω και ένα δωράκι στον εαυτό μου....Αν και ο καιρός έχει ζεστάνει δεν λέω να τα αποχωριστώ ακόμα.










Φιλιά!

32 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ, ΜΠΡΑΒΟ, ,ΜΠΡΑΒΟ!! Υπέροχες και οι δύο δημιουργίες σου, αν και διαβάζοντας τις οδηγίες, νόμιζα ότι θα βγεί από κάπου ο καθηγητής μου της γεωμετρίας, να μου βάλει διαγώνισμα! Ουφ, αγχώθηκα! Τα παντοφλάκια σου τα λάτρεψα, να το ξέρεις! Φιλιά Γεωργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την πρώτη ανάγνωση ζαλίστηκα !!!!!
    Θα επανέλθω για λεπτομέρειες........ υπέροχο !!!!!
    Δεν κατάλαβα αυτό το καλλιτέχνημα ... για την γατούλα ???????
    Τις παντόφλες τις λάτρεψα κι εγώ.......και ωραία φωτογράφιση πάνω
    στα πετραδάκια ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θεέ μου είναι τόσο εξαιρετικά και τέλεια και τα 2. Μου φαίνονται τόσο δύσκολα όμως να τα κάνω μόνη μου! Δεν πειράζει..γιαυτό έχουμε εσένα να μας τα εξηγείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απίθανο το κιλτ, τρελό όπως λες και συ!!!! τι όμορφα χρώματα και συνδυασμοί!!!!! καλά τα παντοφλάκια σου σκίζουν!!!!! ούτε και γω θα ήθελα να τα αποχωριστώ!!! φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έκανες καταπληκτική δουλειά! Σε θαυμάζω! Είναι πανέμορφα και τα παντοφλάκια και το κιλτ. Απίθανη λεπτομέρεια, τέλεια χρώματα, άντε να γίνει καλά και η γατούλα να είμαστε όλοι χαρούμενοι :)
    Φιλάκια *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Lovely mat. Happy colours for the cat! This will sure help in the recovery! I love the slippers, very cute!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πανέμορφα. Οι οδηγιες σου πολύ κατανοητές, αναλυτικές και μεθοδικές. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σου και σ'ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας. Μαριέτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άξια θαυμασμού και τα δύο! Περαστικά στη γατούλα και να το χαρεί το νέο της παπλωματάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα τι ωραία χρώματα!!!!!!!!!!!!!!!!
    Όσο για τις παντόφλες είναι ΤΕΛΕΙΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θέλω!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφα όλα και με ωραία χρώματα.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταπληκτική δουλειά για άλλη μια φορά!!! Δεν έχω λόγια..ΜΠΡΑΒΟ!!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο το Quilt για τη γατούλα. Με γεια και τα παντοφλάκια σου. Θα σε ρωτήσω και αν θες μου απαντάς, το υλικό που έχεις βάλει για σόλα στις παντόφλες από που το προμηθεύεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αχ και να'μουν ..γάτα!!!!!
    Είναι τέλειο το quilt , Γεωργία! Αλλα και τα παντοφλάκια καταπληκτικά!!
    "Εβερεστ" μου φαίνεται το όλο εγχείρημα αλλά αξίζει τον κόπο!!
    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια όπως πάντα!
    Το ζήλεψα, νομίζω θα ακολουθήσω τις οδηγίες σου και θα φτιάξω και εγω ενα για την kitty μου.
    Το αντιολισθητικο για τις παντόφλες το βρηκες στην Ελλάδα; Εγω δεν εχω βρει εδώ, αν θέλεις μου λεσ την πηγή σου, ευχαριστω και πάλι συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τόσο όμορφο το quilt που θέλω να ξαπλώσω εγώ! Περαστικά σας εύχομαι σύντομα;) Όσο για τα παντοφλάκια, αν και όπως είπες καλυτέρεψε ο καιρός, έχεις ακόμη χρόνο να τα χαρείς (τα δικά μου πόδια κρυώνουν μέχρι τον Ιούνιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια στα χέρια σου! Υπέροχο το παπλωματάκι και οι παντόφλες σου! Καλημέρα & καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τυχερη γατουλα!και τα παντοφλακια σου υπεροχα!...μας ελειψε ομως η φατσουλα της Μαγιας απο αυτη την αναρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν και εντελώς άσχετη με το quilt, πραγματικά λατρεύω να χαζεύω τις φωτογραφίες και τις δημιουργίες σου!
    Είναι τόσο όμορφα αυτά που φτιάχνεις.
    Και μου αρέσει που είσαι ρομαντική να το πω; και έχεις σημειωματάριο με σχέδια!
    Φιλιά πολλά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. κοριτσάκι μου! τι όμορφα πράγματα για άλλη μια φορά!!!! εγώ δε θα σταθώ τόσο στο quilt γιατί λόγω του ότι είμαι η μισή πόντια δεν μπορώ, δεν μπορώ να το καταλάβω.....ξέρεις ποντιακοί αντίλαλοι.....τα παντοφλάκια όμως υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα να τα πιάσω.....θα ήθελες κάποια στιγμή να μας βοηθήσεις να φτιάξουμε τα δικά μας??? ο τρόπος που εξηγείς τι κάνεις βήμα βήμα είναι η μόνη μου ελπίδα....σ ευχαριστώ... φιλάκια πολλά ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γιωργία θα κάνεις μια γατούλα πολύ ευτυχισμένη!!! Είναι πανέμορφο το quilt και τα χρώματά του σου φτιάχνουν τη διάθεση και δίνουν μια παιχνιδιάρικη νότα. Πόσο μάλλον στην άρρωστη γατούλα και στη στεναχωρημένη μανούλα της:)
    Τα παντοφλάκια σου είναι τοσο μοντέρνα και ιδιαίτερα, φτιαγμένα με αγάπη. Κάνουν μπαμ απο μακριά πως η δημιουργός τους είναι ενας άνθρωπος με πολύ γούστο που ξέρει να απολαμβάνει τις ομορφιές της ζωής!!!
    Πολλά πολλά συγχαρητήρια για όλα οσα φτιάχνεις πάντα Γιωργία. Είσαι πολύ ταλαντούχα!!!
    Πολλά πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπραβο σου και παλι μπραβο σου εκανες τελεια δουλεια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Απίστευτη δουλειά!!! Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω... Γειά στα χέρια σου... τόσο το πάπλωμα όσο και οι παντόφλες είναι υπέροχα!!! Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι υπέροχο που είναι το αποτέλεσμα!!! Μπράβο σου. Το quilt δεν το ήξερα. Είναι πανέξυπνη τεχνική και τα χρώματα που χρησιμοποίησες πανέμορφα. Αχ... να μην ξέρω να ράβω... Καλήσπέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Υπέροχο αποτέλεσμα Γεωργία... πανέμορφο!!! Μπράβο σου!!! Όσο για τα σχέδια που μαζεύεις σε νιώθω απόλυτα γιατί κι εγώ μαζεύω έτσι συνταγές!!!!!!!!!!!! χαχαχα
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τι όμορφο που έγινε και τι όμορφα τα υφάσματά σου!!!!!!!Οι παντοφλίτσες σου είναι υπέροχες!!!!!!!!!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεωργία, συγχαρητήρια για τα καταπληκτικά tutorials σου και τις καλόγουστες κατασκευές σου. Ειναι κάτι που λείπει στο ελληνικό bogland όσο αφορά το quilting!
    Μυρτώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κατ' αρχας, συμφωνω κι εγω μ'αυτη τη "λοξα", τόσα πατρον υπάρχουν αλλα στο τελος θα προτιμήσω το δικό μου(με ολη την επιπονη διαδικασια,χαχα!).
    Εκανες φοβερη δουλεια με το πατσγουορκ αλλα εντυπωσιαστικα και με το καπιτοναρισμα σου, πολυ καθαρο και σταθερο το αποτελεσμα. Εγω δεν τα εχω καταφερει ακομα με το καπιτοναρισμα μηχανης..
    Τυχερη η γατουλα, ευχομαι συντομα να γινει καλα και να το χαρει!
    Επισης, τα παντοφλακια ειναι καταπληκτικα,ετη φωτος καλυτερα και πιο καλογουστα απο τα αγοραστα. Με 'γειες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μόνο επιφωνήματα θαυμασμού μπορεί κανείς να εκφράσει βλέποντας τις καταπληκτικές δημιουργίες σου!!!!!
    Φιλιά, Γεωργία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Εντάξει είσαι φοβερή. Μου φαίνεται ΕΝΤΕΛΩΣ πανδύσκολο, και ας σκαμπάζω από ραπτική... Τι όμορφο συναίσθημα όμως που βγάζουν τα κυκλικά γαζιά! Νομίζω αυτό είναι που με τραβάει περισσότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ειναι φοβερα!!! ολο λεω κ εγω να φτιαξω αλλα δεν τολμω να πειραματιστω!!! αυτο που εχεις βαλει εξωτερικα στο πατο ειναι για να μην γλυστρα ε? που το αγορασες? κ πως το ζητας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Από το Blogger.

my Friends