Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

hexagons


Λατρεύω τα quilts με εξάγωνα αλλά ποτέ μου δεν είχα τολμήσει να δοκιμάσω με την μέθοδο του "paper piecing".Πολύ "της υπομονής" για την ιδιοσυγκρασία μου.Αλλά οι πανέμορφες εικόνες από quilts με εξάγωνα αλλά και η μανία μου να εκμεταλλεύομαι τα μικρά ρεταλάκια μου με οδήγησαν τελικά στο εγχείρημα.




Το αποτέλεσμα;Ξετρελλάθηκα!!!!Με την διαδικασία αλλά και με το αποτέλεσμα.Εκτός του ότι είναι πανεύκολο είναι και απόλυτα χαλαρωτικό.Φεύγει το μυαλό και δουλεύουν τα χέρια μηχανικά....άσε που μπορείς να το κάνεις και εκτός σπιτιού.Το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα χαρτονένια εξάγωνα,τα κομμένα σου υφάσματα,μία καρφίτσα,βελόνα και κλωστή.Τίποτα άλλο!


Τα εξάγωνα τα τύπωσα στον εκτυπωτή μου από χαρτόνι βάρους 160gr,νομίζω πως είναι το καταλληλότερο πάχος.Υπάρχουν και έτοιμα στο εμπόριο αλλά το θεωρώ τελείως περιττό να δώσει κάποιος χρήματα για να τα αγοράσει.Το template μπορείτε να το βρείτε εδώ. Αλλά μπορείτε να τυπώσετε και όποιο μέγεθος εσείς θέλετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://incompetech.com/graphpaper/hexagonal/




Τα εξάγωνα που έφτιαξα τα έκανα λουλούδια τα οποία έγιναν απλικέ σε ένα mini quilt.Βλέπω τεράστια quilts φτιαγμένα από τέτοια εξάγωνα και τα ζηλεύω....δεν ξέρω ποτέ αν θα καταφέρω να φτιάξω ένα τέτοιο μιας και απαιτείται πολύυυυυυυυς χρόνος.Και τώρα τελευταία ο "χρόνος" και εγώ δεν τα πάμε πολύ καλά....

Τα βήματα που ακολουθούμε είναι απλά και νομίζω είναι ξεκάθαρα από τις φωτό.Βγάλτε λοιπόν τα ρετάλια σας από τα κουτιά τους και αρχίστε το κόψιμο.




 Αφού σιδερώσουμε τα ρετάλια μας τοποθετούμε 3-4 κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο.Το πόσα κομμάτια θα κόψουμε ταυτόχρονα εξαρτάται από το πόσο καλά κόβει το κοπίδι μας.

Για να μην γλιστράει το χαρτονένιο εξάγωνο(με αυτό ως πατρόν θα κόψουμε τα εξάγωνα)το στερέωσα πάνω στα υφάσματα με λίγο σελοτέιπ.





Κόβουμε και τις έξι πλευρές αφήνοντας περιθώριο 1/2"




Αφού κόψουμε όλα μας τα υφάσματα σε εξάγωνα ήρθε η ώρα για το paper piecing.

Παίρνουμε ένα χαρτονένιο εξάγωνο και το καρφιτσώνουμε στο κέντρο του κάθε υφασμάτινου εξαγώνου.


Περνάμε κλωστή σε μία βελόνα και διπλώνοντας τα περιθώρια προς τα μέσα ράβουμε(τρυπώνουμε)το υφασμάτινο εξάγωνο πάνω στο χαρτονένιο.Δεν χρειάζεται πολλές βελονιές αφού μετά θα ξηλωθούν οι ραφές.Από γωνία σε γωνία είναι αρκετό.




2ος τρόπος

Εναλλακτικά και όταν τα εξάγωνά μας δεν είναι πολύ μεγάλα μπορούμε να τα στερεώσουμε με έναν άλλο τρόπο.
Κατά τον τρόπο αυτό ΔΕΝ τρυπάει η βελόνα μας το χαρτόνι αλλά τρυπώνουμε μόνο το ύφασμα από γωνία σε γωνία.


Ξαναπερνάμε την βελόνα από το ίδιο σημείο ώστε να γίνει μια δεύτερη βελονιά που θα "κλειδώσει" την γωνία μας.



Πάμε στην δεύτερη γωνία μας και κάνουμε ακριβώς το ίδιο.






Έτσι φτάνουμε και στην τελευταία γωνία και προκύπτει το παρακάτω αποτέλεσμα.





Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε όσα τραβάει η όρεξή μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο!
Το πώς θα τα ενώσουμε εξαρτάται από το τι θέλουμε να φτιάξουμε.Εγώ στην προκειμένη περίπτωση έφτιαξα λουλούδια για να τα απλικάρω οπότε και ακολούθησα τα παρακάτω βήματα.
Πρώτα έραψα το κάθε "πέταλο" στο κέντρο του λουλουδιού(καλή με καλή πλευρά)και μετά τα πέταλα μεταξύ τους.










Σε αυτή την φάση εφόσον το λουλούδι θα το κάνω απλικέ το πάτησα καλά με το σίδερο.Όχι πολύ καυτό και όχι με ατμό.

Παρένθεση:
Στο quilting/πάτσγουορκ τεράστιο ρόλο παίζει το πάτημα με το σίδερο.Αν θέλουμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα καλό είναι να πατάμε τα κομμάτια μας σε μία σκληρή επιφάνεια και όχι στην μαλακή σιδερώστρα μας.Δεν χρησιμοποιώ ατμό και σιδερώνω στο τραπέζι αφού στρώσω ένα διπλωμένο παλιό σεντόνι.Επίσης πιστεύω πως ένα σπρέι σιδερώματος βοηθάει αρκετά.


Αυτό που θα κάνουμε τώρα είναι να ξηλώσουμε τις ραφές που κάναμε και να αφαιρέσουμε τα χαρτόνια τα οποία ΔΕΝ πετάμε και μπορούμε να τα ξαναχρησιμοποιήσουμε!

Εάν ακολουθήσαμε τον δεύτερο τρόπο για να ντύσουμε τα πατρόν μας δεν χρειάζεται να ξηλώσουμε κάτι.Απλά αφαιρούμε τα χαρτονάκια.Οι βελονιές που μένουν δεν θα φαίνονται(είναι στο πίσω μέρος) οπότε τις αφήνουμε όπως είναι.Τώρα αν είστε σούπερ σχολαστική ξηλώνετε και αφαιρείτε τις κλωστές και εδώ.




Αφού αφαιρέσουμε όλα τα χαρτόνια και καθαρίσουμε τις κλωστές ξαναπατάμε με το σίδερο.

Στην συνέχεια πήρα ένα κομμάτι ύφασμα λίγο μεγαλύτερο από το τελικό μου τετράγωνο και έραψα επάνω το λουλούδι.Πρώτα το έπιασα πρόχειρα με πολυ αραιές βελονιές και μετά με κρυφοβελονιά γύρω γύρω.





Τα τετράγωνα μπορούν να γίνουν ένα quilt ή αν προσθέσουμε μια ωραία μπορντούρα μαξιλαροθήκη!Οι δυνατότητες με τα εξάγωνα πραγματικά είναι άπειρες!!!!Φαντασία να'χεις......










Και για το τέλος ένα ακόμα quilting tip:
Πολλές φορές μας περιοσσεύουν κομμάτια βάτας τα οποία όμως είναι πολύ μικρά για να τα χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο quilt.Επειδή όμως στα υλικά έιμαι πολύ τσιγκούνα εγώ τα ενώνω και φτιάχνω μεγαλύτερα κομμάτια που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.Πώς;Με πολύ λεπτή βλιζελίνη.Πανεύκολα,γρήγορα,ανέξοδα και το αποτέλεσμα είναι τόσο τέλειο που δεν φαίνεται καν πως έχουμε κάνει ενώσεις.

Αρχικά ισώνω με τον χάρακα και το κοπίδι τις πλευρές που θα ενώσω.




Κόβω μια λωρίδα λεπτής βλιζελίνης και με αυτή ενώνω τα δύο κομμάτια πατώντας με το σίδερο.



Στο πίσω μέρος όπως βλέπετε δεν φαίνεται καν η ένωση.



Και κάνουμε το "σάντουιτς"  σαν να είχαμε ένα μεγάλο κομμάτι βάτας!



Δεν μπορείτε να πείτε,κάνω ανάρτηση μια φορά το χρόνο αλλά χορταστική.....χαχα!!!!

Δυστυχώς τώρα τελευταία ο ελεύθερος χρόνος μου είναι σχεδόν ανύπαρκτος,γι'αυτό και η απουσία μου από τα blogs σας. Ελπίζω να επανέλθω σύντομα στους νορμάλ ρυθμούς μου.

Σας φιλώ.

23 σχόλια:

  1. Είσαι πάντα πρωτοποριακή και πολύ μεγάλη ξεμυαλίστρα!!
    Επιμένεις κάθε τόσο να εισάγεις καινά δαιμόνια! Πώς ν' αντέξουμε κι εμείς που είμαστε επιρρεπείς στο να ξεκινάμε ένα έργο πριν ακόμη τελειώσουμε το τρέχον; Πώς;
    Θα μου επιτρέψεις να σου εκφράσω ένα παράπονό μου: Γιατί δεν μας έβαλες μια φωτογραφία με αυτό το έργο σου διάπλατα ανοιγμένο, να το ευχαριστηθούμε κι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α!Επειδή ήθελα να εστιάσω στο θέμα που ήταν τα εξάγωνα....το υπόλοιπο δεν είχε....:)

      Διαγραφή
  2. Φυσικά και δεν μπορούμε να πούμε, αφού πάντα μας αφήνεις άφωνες :)))) Υπέροχα τα πάντα όπως πάντα! Γεια στα χέρια σου Γεωργία μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεωργία μου πέταξες τα μυαλά!! Και μόνο που το διάβασα ζαλίστηκα!! Μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρυσοχέρα μου...Μας ξετρέλανες πάλι!!
    Μπράβο σου! Κάθε φορά και μια ομορφιά μας δείχνεις από τα χεράκια σου...
    Να περνάς όμορφα και να μη χάνεσαι...ναι?
    Πολλά φιλιά...
    **Αννιώ**
    **Τέλειες φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφο το αποτέλεσμα.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τα περί ξεμυαλίσματος. Αλλά το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρω ποτέ να κάνω κάτι σαν αυτά που μας παρουσιάζεις κατά καιρούς. Το σημερινό όμως μου δίνει ελπίδες. Φαίνεται απλό, δε χρειάζεται καν ραπτομηχανή, δεν είναι τεράστιος ο όγκος της δουλειάς που απαιτεί και είναι τόσο όμορφο το αποτέλεσμα άρα κατευθείαν σελιδοδείκτης!
    Πολλά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσο, μα πόσο μου αρέσουν όοοοοοοοοολες σου οι αναρτήσεις!!!!! Είσαι πραγματικά χρυσοχέρα Γεωργία μου, και οικονομικό πνεύμα. Μπράβο σου..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια ερώτηση, αυτή η βλιζελίνη που χρησιμοπιείς, είναι σαν την αράχνη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντιγόνη μου η αράχνη είναι αυτοκόλλητη και από τις δύο πλευρές.Η βλιζελίνη μόνο από την μία.Την ζητάς έτσι.Είναι συνθετικό(σαν χαρτί)θερμοκολλητικό ενισχυτικό για υφάσματα.Η λεπτή χρησιμοποιείται κυρίως στα ρούχα.

      Διαγραφή
  9. Χρυσά χέρια κούκλα μου! Περιμένω πάντα με ανυπομονησία να δω την επόμενη σου ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτέλους ανάρτηση.....μου αρέσει παρα πολυ η σημερινή σου πρόταση, τη βρίσκω ιδιαίτερα χρήσιμη αφενός γιατι μπορεις να αξιοποιήσεις ρετάλια κ αφετέρου μπορεις να διακοσμήσεις τα πάντα. Ευχαριστουμε πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αργείς αλλά αξίζει κάθε λεπτό αναμονής. Ονειρεύομαι τη στιγμή που θα έχω χρόνο πολύ και θα ανατρέχω στις αναρτήσεις σου για να φτιάξω κιλτς για τους αγαπημένους μου... (ελπίζω να μην είναι στην σύνταξη και τα κιλτς για τα εγγόνια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πο πο !!!!της υπομονής!!!!Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα και όπως πάντα οι οδηγίες σου τέλειες,αφού έτσι μας έρχεται να ξεκινήσουμε κι εμείς!!!!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πανέμορφο αποτέλεσμα! Και πάντα είχα την απορία πως τα φτιάχνετε αυτά εσείς οι χρυσοχέρες!! Συγχαρητήρια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ξέρω πόσο σε θαυμάζω... δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα, που δείχνει απίστευτα προσεγμένο, δεν είναι οι φωτογραφίες, που αναδεικνύουν την δουλειά σου, είναι και η υπομονή και το μεράκι σου που φτιάχνουν θαύματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρέσει που κάθε φορά , με τις πολύ καθαρές φωτογραφίες σου και τις λεπτομερείς περιγραφές σου, μάς δέιχνεις τις υπέροχες δημιουργίες σου!! Το ύφασμα σου "πάει" πολύ, Γεωργία!!
    Καλή εβδομάδα να'χεις! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αναλυτικότατες οι οδηγίες σου Γεωργία !!!!!!!!
    Θα δοκιμάσω να κάνω, αλλά να είσαι επιεικής !!!!!!!!!!!
    Πραγματικά ήθελα και εγώ να δω το έργο αυτό ολοκληρωμένο,
    φαίνεται πανέμορφο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεωργια μου τι ομορφα αυτα τα εξαγωνα και το διαβασα ολο μονορουφι , εξηγεις πολυ ωραια και αναλυτικα πως φτιαχνεται και μου αρεσε πολυ , μου αρεσε και πως ενωνεις τα μικρα περισσευματα της βατας , μπραβο σου , καλη Κυριακη και φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Hi! I'm so happy I found your etsy-shop and then your blog! Your doggy-collars are so beautiful and First look in your blog looks wonderful and inviting! You had great idea how to use hexagons on a quilt! Χαιρετισματα από τα Χανια! Teje

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολύ θέλω να κάνω και εγώ κάτι τέτοιο αλλά το σκεφτόμουν στο κάτω μέρος μιας πολύ κοντής μπλούζας για να την μακρύνω λίγο αλλά και για να την κάνω πολύχρωμη. Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω! Επίσης τέλειο το tip για την βλιζελίνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλα απιστευτο εγινε και με καταπληκτικα υφασματα! το λατρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Από το Blogger.

my Friends