Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Quilting αλά ελληνικά!




Γεια σας κορίτσια μου γλυκά!

Το Quilting το αγαπώ!Το ξέρετε βέβαια!Σκοπός της αναρτησούλας αυτής(της όχι και τόσο μικρής βέβαια...)είναι να το αγαπήσετε κι εσείς.Γι'αυτό και αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας τον τρόπο που έφτιαξα ένα σουπλά για την κουζίνα μου.Τέτοια μικρά "έργα" είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους και δεν απαιτούν πολύ ύφασμα.Εξάλλου ένα σουπλά είναι πάντα χρήσιμο,ποιος έχει αντίρρηση;Κανείς!Ωραία λοιπόν,πάμε να το φτιάξουμε!





το σχέδιο που θα ράψουμε τα κομματάκια των υφασμάτων είναι θέμα και γούστο του καθένα,πατρόν και ιδέες πολλές αλλά ως πρωτάρηδες επιλέξτε κάτι απλό και γρήγορο.

εγώ  χρησιμοποίησα έτοιμα τετραγωνάκια(charm packs) και μονόχρωμο ύφασμα για να σχηματίσω το παρακάτω σχέδιο.








Η διάσταση του σουπλά μας πάλι είναι προσωπική υπόθεση....το δικό μου είναι 30*40 εκατοστά.
Αφού ετοιμάσουμε το επάνω μέρος πρέπει να κάνουμε το καπιτονάρισμα(quilting).

Το "σάντουιτς" μας αποτελείται από το επάνω μέρος(το πατσγουόρκ),την βάτα μας και το πίσω κομμάτι που συνήθως είναι κάποιο  μονόχρωμο και οικονομικό ύφασμα αφού δεν θα φαίνεται κιόλας.



"Κολλάμε" μεταξύ τους τα κομμάτια με σπρει ή με παραμάνες ή με καρφίτσες.Προτιμώ το σπρει.Όλα τα κομμάτια είναι μεγαλύτερα από τις τελικές διαστάσεις του σουπλά μας.Αφού τελειώσουμε το καπιτονάρισμα θα κόψουμε το τελικό σχήμα!






Για βάτα μπορούμε να βάλουμε πολυεστερική λεπτή ή απλή τσόχα λεπτή ή βαμβακερή βάτα που είναι και η ακριβότερη αλλά και η καλύτερη.Για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης...Η βαμβακερή βάτα δίνει ένα πανέμορφο και ασύγκριτα ποιοτικό αποτέλεσμα!



Το καπιτονάρισμα στο σουπλά μου έγινε με την μέθοδο stitch in the ditch.Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ακριβώς τι σημαίνει αυτό.Είναι ένα "ψιλοκρυφός" τρόπος για να καπιτονάρουμε τα κομμάτια μας αν και η κλωστή πάντα φαίνεται εκτός κι αν χρησιμοποιήσουμε διάφανη νάυλον κλωστή.Η βελόνα πέφτει και ράβει ακριβώς στο σημείο που συναντιούνται τα δύο κομμάτια υφάσματος.
Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η βελόνα που θα επιλέξουμε,πρέπει να είναι αρκετά χοντρή και μυτερή.Φυσικά και υπάρχει ειδική quilting βελόνα(...όχι πως δεν θα υπήρχε!) και πραγματικά κάνει την διαφορά αλλά και μια οποιαδήποτε χοντρή βελόνα κάνει δουλειά.




Για να γίνει πιο έυκολο αυτό χρησιμοποιούμε το ειδικό ποδαράκι.Το οποίο είναι κάπως έτσι ανάλογα με την μηχανή μας.



Αφού τελειώσουμε το quilting σημαδεύουμε το τελικό σχήμα του σουπλά μας και κόβουμε με ψαλίδι ή με χάρακα και το μαχαίρι-ρόδα στην επιφάνεια κοπής.


Τώρα ήρθε η ώρα να ρελιάσουμε το σουπλά μας.Το ρέλιασμα ενός quilt είναι πολύ σημαντικό και δίνει μια καθοριστική πινελιά στο τελικό αποτέλεσμα,γι'αυτό επιλέγουμε όμορφα υφάσματα,καλής ποιότητας και ράβουμε με προσοχή.

Επέλεξα ένα βαμβακερό κόκκινο πουά ύφασμα για ρέλι στο δικό μου σουπλά.Έκοψα μια λωρίδα πλάτους 6,5cm και μήκους όσο η περίμετρος του σουπλά μου +5 εκ.
Διπλώνουμε την λωρίδα στην μέση και πατάμε με το σίδερο.




Αρχίζουμε να ράβουμε την κορδέλα στο σουπλά.Η μεριά με τα ξέφτια ευθυγραμμίζεται με τις άκρες του σουπλά.Δεν αρχίζουμε από την αρχή της κορδέλας αλλά αφήνουμε 12 εκατοστά περίπου και μετά αρχίζουμε το γαζί(6 χιλιοστά από την άκρη).

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τα βήματα που ακολουθούμε για να σχηματίσουμε τις γωνιές στο ρέλιασμα.




Σταματάμε το γαζί 6 χιλιοστά πριν την άκρη του σουπλά και κάνουμε μερικές βελονιές μπρος πίσω για να κλειδώσουμε το γαζί.(παρακάτω φωτό)










Αφού σχηματίσουμε την γωνία ξεκινάμε το γαζί από την άκρη του σουπλά.Για να διευκολύνουμε την μηχανή μας τοποθετούμε στο πίσω μέρος του ποδιού ένα χοντρό ύφασμα.(μαύρο στην παρακάτω φωτο).Συνεχίζουμε το γαζί περιμετρικά και με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τις άλλες γωνιές.




Για την ένωση των ακρών του ρελιού υπάρχουν πολλές μέθοδοι.Η παρακάτω για μένα είναι η καλύτερη διότι είναι εύκολη και γρήγορη και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό.

10 εκατοστά πριν το τέλος της κορδέλας μας σταματάμε το γαζί και "κλειδώνουμε" την ραφή μας.


Φέρνουμε τις 2 άκρες της κορδέλας οπως δείχνει η παρακάτω φωτο και πατάμε με το σίδερο





Ανοίγουμε τις διπλωμένες άκρες της κορδέλας,ακουμπάμε καλή με καλή πλευρά και ράβουμε πάνω στην τσάκιση που δημιουργήσαμε με το σίδερο.







Ψαλιδίζουμε το περιθώριο και σιδερώνουμε την ραφή ανοιχτή






Συνεχίζουμε το γαζί από εκεί που το αφήσαμε μέχρι να συναντήσουμε την αρχή του γαζιού .







Γυρίζουμε την κορδέλα προς την κάτω πλευρά του σουπλά και ράβουμε το ρέλι στο χέρι με κρυφοβελονιά.Το χρώμα της κλωστής να είναι ίδιο με το χρώμα του ρελιού.



Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει πως τακτοποιούμε τις γωνιές μας.






Πατάμε ένα καλό σιδέρωμα και είμαστε έτοιμοι!!!




Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε και μικρότερα σουπλά για να ακουμπάμε καυτά σκέυη,σε αυτή την περίπτωση βάζουμε 2 ή και 3 στρώματα βάτας.


Φεύγω....

Πάω να βάλω πλύση.....Ούπς τι είναι αυτό μέσα στην λεκάνη των ρούχων μου;;;;;;

Αυτό το σκυλί τρυπώνει στα πιο περίεργα μέρη προκειμένου να είναι δίπλα μου...χαχα!!!!



Φιλιά!!!!!
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

lekala patterns




Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Τα πατρόν της lekala τα γνωρίζετε;Όχι;;;Ούτε κι εγώ μέχρι πρότινος.Τα ανακάλυψα πριν από κανά εξάμηνο περίπου στις blogοβόλτες μου!Απλά αδυνατούσα να πιστέψω πως θα είναι τόσο καλά όσο έλεγαν οι γνώμες.Στέλνεις τα μέτρα σου(ύψος και περιφέρειες)και σου στέλνουν μέσω mail το πατρόν που επιλέγεις(έχει τεράστια ποικιλία)στις διαστάσεις ΣΟΥ!Ναι,ναι,το πατρόν έρχεται προσαρμοσμένο στις δικές σου διαστάσεις!Είναι αυτό που λένε custom fit patterns αγγλιστί.

Ομολογώ πως το να "πειράξω" πατρόν και να το προσαρμόσω στα μέτρα μου,μου φαίνεται τρομερά δύσκολο.Αν δεν το έχεις σπουδάσει το θέμα....Οπότε η ιδέα των πατρόν αυτών φαντάζει ιδανική!Την προσαρμογή την κάνει υπολογιστής ο οποίος λαμβάνει υποψη πολλές παραμέτρους ώστε να φτιάξει το τέλειο νούμερο!

 http://leko-mail.ru/img/rz_a.jpg

Ε,αφού όλα ακούγονται τόσο τέλεια είπα κι εγώ να δοκιμάσω.Εξάλλου το κόστος είναι τόσο μικρό που δεν το πολυσκέφτηκα.

Το πατρόν που επέλεξα είναι το παρακάτω παντελόνι.






Πολύ απλό μιας και ήθελα κάτι που να μπορώ να το φτιάξω χωρίς οδηγίες.Α,ναι!Δεν σας το είπα...τα πατρόν έρχονται χωρίς οδηγίες με σχεδιάκια όπως είναι τα BURDA και άλλα παρόμοια.Συνοδεύονται από ένα κείμενο της κακιάς ώρας που δεν έβγαλα κανένα νόημα.Η εταιρία είναι Ρώσικη και όλα τα κείμενα πρέπει να έχουν μεταφραστεί αυτόματα οπότε καταλαβαίνετε....αυτοσχεδίασα!
 

Χρησιμοποίησα ύφασμα denim που είχα χρησιμοποιήσει και για το άλλο παντελόνι μου είχα ράψει.Κατήργησα το ρεβέρ και το έκανα με μακρύ κανονικό το μπατζάκι.Το ήθελα για χειμώνα.

Το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύυυυυ!Είναι το παντελόνι με την καλύτερη εφαρμογή που είχα ποτέ!!!
Ούτε στενό ,ούτε φαρδύ.Άνετο στην μέση όσο πρέπει.Μου αρέσει πάρα πολύ.Το έχω φορέσει πολλές φορές μέχρι τώρα και σκέφτομαι να φτιάξω και άλλα.Και για το καλοκαίρι!

Στις φωτογραφίες δεν φαίνεται πολυ καλά γιατί είναι "αυτοφωτογράφιση"...και οι περισσότερες βγήκαν θαμπές,αυτές μόνο φαίνονταν λίγο καλύτερα.











Νομίζω πως θα ξανατολμήσω να παραγγείλω παρόμοιο πατρόν από την ίδια εταιρία.
Σας τα συνιστώ!

Μην τα παραγγείλετε από το sewingpatterns.com διότι στέλνουν πατρόν σε λάθος διαστάσεις!Βέβαια αναγνώρισαν το λάθος τους και μου επέστρεψαν τα χρήματα.Η εξυπηρέτησή τους είναι πάντα άψογη.


Αυτά για σήμερα!
Σας φιλώ!














Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Μαθήματα ραπτικής...;




Καλησπέρα και καλό μήνα να έχουμε!

Όοοοχι δεν πρόκειται να παραδώσω μαθήματα ραπτικής...εξάλλου αυτό είναι δουλειά πιστεύω επαγγελματιών και όχι ερασιτεχνών όπως εγώ.Απλά σκέφτηκα να μοιραστώ μαζί σας κάποια πραγματάκια από την μικρή μου ραπτική εμπειρία,κυρίως λάθη που έχω κάνει ώστε να μην τα κάνετε,λύσεις που έχω ανακαλύψει σε άλλα blogs ή έχω βρει μόνη μου,εργαλεία που έχω αγοράσει και έχω λατρέψει ή τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι των συρταριών μου όπου  κείτονται.
Πάντα πίστευα πως τα σωστά εργαλεία(όχι μόνο στην ραπτική)κάνουν την δουλειά ευκολότερη και ποιοτικότερη.Γι'αυτό και όταν άρχισα να ράβω είχα αγοράσει αρκετά(ήταν και οι εποχές οικονομικά πολύ καλύτερες τότε...).Κάποια πραγματικά μου έλυσαν τα χέρια αλλά αγόρασα και αρκετά που ήταν πραγματικά για πέταμα.Συνήθως πριν αγοράσω κάτι ψάχνω για γνώμες στα blogs,δυστυχώς δεν βρίσκω για όλα όσα μου καρφώνονται στο μυαλό....

Λοιπόν σήμερα λέω να σχολιάσω και να αξιολογήσω τα εργαλεία μαρκαρίσματος που χρησιμποποιώ.Είμαι πολύ του σημαδέματος όταν ράβω,δεν αφήνω σχεδόν τίποτα "στο μάτι",ίσως γιατί να μην έχω τελικά καλό "μάτι".Θαυμάζω όσους το κάνουν φυσικά!Ποιος δεν βαριέται σε κάθε στάδιο να μετράει και να σημαδεύει;;;

Το κυριότερο πρόβλημά μου στα μέσα σημαδέματος είναι πως μερικά δεν αφαιρούνται εύκολα από το ύφασμα-κι ας διατείνονται γι'αυτό στην συσκευασία-ακόμα και μετά από το πλύσιμο.Σκέψου δηλαδή να έχεις σημαδέψει κάτι που δεν πρόκειται να πλύνεις μετά(μια τσάντα για παράδειγμα)και να μην βγαίνουν τα σημάδια!Την έχω πάθει!!!

Όταν άρχισα να ράβω το μόνο μέσο μαρκαρίσματος που γνώριζα(από μαμά-γιαγια)ήταν τα σαπουνάκια ή οι κιμωλίες στην παρακάτω μορφή.Υπάρχουν σε διάφορα χρώματα και σημαδεύουν καλά,επίσης αφαιρούνται τελείως με το βούρτσισμα ή πλύσιμο.Το κακό είναι πως δεν μπορείς να σημαδέψεις με ακρίβεια λεπτομέρειες όσο κι αν τα σμιλέψεις με ένα κοπίδι.Υπάρχουν όμως πάντα μέσα στο καλαθάκι μου.






Το ίδιο ακριβώς(;)υλικό υπάρχει και σε τύπο μηχανικού μολυβιού(της εταιρίας DRITZ).Συνοδεύεται από μύτες σε διάφορα χρώματα για κάθε χρώμα υφάσματος(πρώτη φωτογραφία).Το ξύνεις με μια κλασική ξύστρα.Το αρνητικό είναι πως δεν αφαιρείται εύκολα...ούτε και μετά από πλύσιμο στο χέρι για κάποια υφάσματα.Μετά από 2-3 πλυσίματα βέβαια αφαιρείται.Παρ'όλα αυτά είναι από τα αγαπημένα μου γιατί μπορείς να σχηματίσεις πολύ λεπτές γραμμές(θέλει βέβαια συνέχεια ξύσιμο)



Πολύ αγαπημένα επίσης είναι και τα παρακάτω πραγματάκια που εχουν σχήμα σαν κραγιον και τα γεμίζεις με κιμωλία σε σκόνη(διάφορα χρώματα).Με την βοήθεια μια ροδέλας απελευθερώνεται μια μικρή ποσότητα κιμωλίας και σημαδεύεις ακόμα και πολύ λεπτές γραμμές!Είναι της εταιρίας CLOVER.Το αρνητικό είναι πως δεν αφήνουν δυνατά ίχνη αλλά αφαιρείται πανεύκολα!



Όταν ράβω με πατρόν(κυρίως ρούχα)πολλά σημάδια του πατρόν πρέπει να μεταφερθούν και στο ύφασμα.Εκεί χρησιμοποιώ ροδέλα και το ειδικό χαρτί που λειτουργεί σαν καρμπόν.Το καλύτερο είναι της Dritz αλλά δεν το βρίσκω εδώ.Το μόνο που έχω βρει είναι της burda το οποίο δυστυχώς αφήνει σημάδια τόσο δυνατά που μου έχει τύχει να φύγουν μετά από 5 πλυσίματα στο πλυντήριο!!!Και η αιτία είναι η περιεκτικότητα σου σε κερί.Οπότε προσοχή στα σημάδια στην καλή πλευρά του υφάσματος!





Το καλύτερο απ'όλα όμως όσα έχω δοκιμάσει είναι οι απλοί υδατοδιαλυτοί μαρκαδόροι ζωγραφικής!!!Ναι,ναι!!!Αυτοί που χρησιμποποιούν τα πιτσιρίκια και αν βάψουν και τους καναπέδες ή τις κουρτίνες ή τα ρούχα τους δεν μας καίγεται καρφί γιατί αφαιρούνται με σκέτο νεράκι!!!



Ακόμα κι αν σιδερώσουμε το ύφασμα πάλι φεύγουν με λίγο νεράκι.Είναι πάμφθηνοι και από χρώματα;Όσα δεν θα χρειαστούμε ποτέ!Οι ειδικοί μαρκαδόροι για ραπτική με τις ίδιες ακριβώς ιδιότητες έχουν περίπου 5,00€ το τεμάχιο και αυτοί κοστίζουν γύρω στο ένα ευρώ τα 12 τεμάχια!!!Δεν μου έχει τύχει ποτέ να σημαδέψω με αυτούς του μαρκαδόρους και να μην βγουν τα σημάδια στο πλύσιμο ή και στο απλό ξέπλυμα με λίγο νεράκι.Βέβαια καλό είναι πριν τους χρησιμοποιήσουμε να κάνουμε μια δοκιμή σε ένα ρεταλάκι από το ύφασμα.Αυτό ισχύει βέβαια για όλα τα μέσα μαρκαρίσματος!Προσωπικά δεν το κάνω ποτέ γιατί βαριέμαι αλλά την έχω πληρώσει και μυαλό δεν βάζω....

Περιμένω τα σχόλιά σας και τις εμπειρίες από τα δικά σας σημαδευτήρια!

Αυτά για σήμερα αγαπητά μου παιδιά...


Φιλιά!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Blog Archive

Από το Blogger.

my Friends