Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

pyjamas pants(tutorial)πρώτο μέρος








Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

Πριν μερικές εβδομάδες καθώς σιδέρωνα ένα παντελόνι πιτζάμας διαπίστωσα πως είχε μια τρύπα τεράστια,φυσιολογικό αφού την φορούσα για περισσότερα από 10 χρόνια....Έπρεπε να την αποχωριστώ.Όμως αυτό το παντελόνι εγώ το λάτρευα,μου άρεσε η φόρμα του,μου καθόταν καλά βρε αδερφέ μου.Έτσι λοιπόν αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω ως πατρόν για να φτιάξω ένα νέο!!!
Πήρα το ξηλωτηράκι μου και άρχισα με προσοχή να ξηλώνω το παντελόνι.Το πατρόν είχε μόνο 2 κομμάτια(στην ουσία δηλαδή ένα),πράγμα που το έκανε ακόμα πιο εύκολο.Είναι από τα λεγόμενα  2 pieces pants pattern.Ό,τι πρέπει για αρχάριους!!! Μου πήρε μόνο 10 λεπτά να το ξηλώσω,το σιδέρωσα καλά και αρχίζουμε:

Θα χρειαστούμε
  • ύφασμα της αρεσκείας μας(κατά προτίμηση βαμβακερό που ράβεται και εύκολα)περίπου1,5-2m ανάλογα το πατρόν
  • κλωστή
  • ραπτομηχανή(ή και όχι ανάλογα με την υπομονή μας,έχω ράψει και ρούχα χωρίς ραπτομηχανή)
  • λάστιχο 2cm πλάτος
  • ένα παλιό παντελόνι πιτζάμας χωρίς πλαϊνές ραφές.
  • καρφίτσες,ψαλίδι,μεζούρα,κιμωλία,σίδερο


To ύφασμα κόστισε 8,00€ για όλο το παντελόνι.Δεν ξεχνούμε πως πριν το ράψουμε ΠΡΕΠΕΙ να το πλύνουμε και να το σιδερώσουμε!


Αφού ξηλώσουμε το μπατζάκι το πατάμε καλά με το σίδερο για να γίνει "χαρτί".Πρέπει να ξηλώσουμε και το λάστιχο στην μέση της πιτζάμας και να το βγάλουμε τελείως.Και το στρίφωμα στο κάτω μέρος(...εγώ βαρέθηκα να το κάνω αλλά ήταν λάθος μου)





Διπλώνουμε το ύφασμά μας κατά μήκος της ούγιας,καλή με καλή πλευρά και τοποθετούμε επάνω το πατρόν μας(δηλαδή το μπατζάκι της παλιάς μας πιτζάμας)με την καλή του πλευρά να κοιτάει επάνω.Με τον τρόπο αυτό θα κόψουμε με την μία και τα δύο μπατζάκια.


Καρφιτσώνουμε περιμετρικά και ή κόβουμε κατευθείαν ή σημειώνουμε με μια κιμωλία,αφαιρούμε το πατρόν,ξανακαρφιτσώνουμε και κόβουμε.Πιο χρονοβόρο αλλά πιο ακριβές.


Τώρα έχουμε 2 κομμάτια-μπατζάκια.Παίρνουμε το πρώτο,διπλώνουμε κατά μήκος,καλή με καλή πλευρά,καρφιτσώνουμε και ράβουμε μεταξύ των τόξων.Στην αρχή και στο τέλος κάνουμε μερικές βελονιές μπρος και πίσω για να κλειδώσουμε τις ραφές.Προσοχή στις καρφίτσες,τις αφαιρούμε πριν να φτάσουμε στην βελόνα της ραπτομηχανής.







Κάνουμε το ίδιο και για το άλλο μπατζάκι μας.

Τώρα πρέπει να κάνουμε κάτι για να μην ξεφτίσει το ύφασμά μας.Το καρίκωμα μπορεί να γίνει με κοπτοράπτη ή με ραφή ζιγκ ζαγκ ή απλά να κόψουμε το ύφασμά μας με το ζιγκ ζαγκ ψαλίδι(pinking shears) αντί του απλού.Έχω εφαρμόσει κατά και καιρούς και τους τρεις τρόπους,το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ύφασμα.Το απλό βαμβακερό ύφασμα ή κάποια συνθετικά θα είναι Ok και με το ζιγκ ζαγκ ψαλίδι,τα λινά θέλουν κοπτοράπτη ή ζιγκ-ζαγκ γαζί οπωσδήποτε.
Επίσης μπορούμε να καρικώσουμε και στο χέρι,το έχω κάνει και αυτό.Χρονοβόρο αλλά ιδιαίτερα ανθεκτκό.



τελείωμα με κοπτοράπτη
Καρίκωμα με το ειδικό ποδαράκι καρικώματος της ραπτομηχανής.
Πολύ φθηνό και κάνει καταπληκτική δουλειά.
Η κάθε ραπτομηχανή έχει το δικό της τύπο.



Κόψιμο με το ψαλίδι ζιγκ-ζαγκ
 



Τώρα το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε το ένα μπατζάκι από την καλή,το άλλο το αφήνουμε όπως είναι.
Βάζουμε το ένα μπατζάκι μέσα στο άλλο.Το καλό μέσα στο αναποδογυρισμένο.





Κεντράρουμε τις ραφές του καβάλου και τοποθετούμε μια καρφίτσα.Τοποθετούμε κι άλλες καρφίτσες ενώνοντας τα 2 μπατζάκια.Ράβουμε τον καβάλο από την μία άκρη εώς την άλλη και καρικώνουμε.Το καλύτερο είναι να περάσουμε γαζί τον καβάλο 2 φορές αφού είναι το σημείο του παντελονιού που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση και δεν θέλουμε...ατυχήματα.







Είμαστε σχεδόν έτοιμοι.Το παντελόνι τουλάχιστον έχει αρχίσει να μοιάζει με παντελόνι.

Στο δεύτερο μέρος θα περάσουμε το λάστιχο και θα κάνουμε τα στριφώματα....Εις το επανιδείν!!!


Δεύτερο μέρος


2 σχόλια:

  1. τέλεια ιδέα και πολύ πρακτική. είμαι τελείως άσχετη με τη ραπτική αλλά οι οδηγίες σου είναι τόσο κατατοπιστικές που θα το δοκιμάσω σίγουρα!!!περιμένω το δεύτερο μέρος!!!
    καλή βδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. teleio opos kai to blog sou me poly safeis odigies!!!tha to prospathiso sigoura.kalos se vrika.tha ta leme!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Λοιπόν,τι νομίζεις;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Διαβάστε επίσης...

Blog Archive

Από το Blogger.

my Friends